вівторок, 22 жовтня 2019 06:30

Лісові гриби вирощують із трухлявих шапок

— Посадила гриби в садку. Вийшло з шостої спроби, — розповідає Ірина Суботіна, 55 років, із села Ставок Костопільського району Рівненської області.

— Раніше кидала в яму ніжки, а треба трухляві капелюшки. У них розвиваються спори. Восени прохолодно і волого. Це основні умови для лісових грибів. Найкраще садити біля берези, ялини, сосни або дуба.

Вибирає 10 перезрілих червивих шапок грибів і дрібно ріже. Заливає 5 л річкової або дощової води. Сипле 2 ст. л. цукру. Розминає руками до однорідної маси. Настоює добу й цідить. Знімає 15 см землі навколо лісового дерева, щоб коріння оголилося.

— Без нього гриби не ростуть. Спори обплітають коріння і проникають у клітини.

Готує розчин для дезінфекції. 30 г дубової кори кип'ятить в 1 л води годину. Наприкінці додає рідини до літра. Настій охолоджує й виливає на коріння. Коли всмокчеться, ллє розчин зі спорами. Зверху насипає кілька жмень тирси листяних дерев або лушпиння соняшнику. Наступного літа поливає, щоб ґрунт не пересихав. Урожай збирає восени.

— Лісові гриби можна розводити з купленого міцелію. Це грибниця, нагадує сплетені нитки. Треба за 50 сантиметрів від дерева зняти верхній шар ґрунту й посипати опалим листям. Посіяти міцелій і прикрити землею. Полити й засипати листям.

Зараз ви читаєте новину «Лісові гриби вирощують із трухлявих шапок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі