понеділок, 09 вересня 2013 06:15

Кришки консервації змащують олією

— Увесь урожай картоплі позасипали у мішки й поставили у коморі літньої кухні, — каже черкаска Валентина Радченко. Має в селі дачу. — Понакривали старими покривалами, щоби бульба не позеленіла. Постоїть там, доки приведемо в порядок льох.

Підлогу в засіках ретельно підмітає.

— Старе буде гнить і заразить свіжі овочі. Стійки й перегородки у нас дощані. Маємо засіки для великої та посадкової картоплі, окремо для моркви й буряків. Якщо морква почне гнити, не заразить буряки, — пояснює господиня. Дошки її чоловік, 62-річний Петро Григорович, сонячного дня виносить надвір і просушує. Підгнилі замінює на нові. Оглядає, чи не осіли двері. Бо взимку мають щільно зачинятися.

— Перевіряю, чи все гаразд з витяжкою і вентиляцією. Якийсь рік у трубі горобці звили гніздо. Примостилися над льохом. Повітря майже не поступало, — говорить Петро Радченко.

Подружжя складає картоплю в дерев'яні ящики. Розставляють за 20 см один від одного на підставки з брусків 5 см завтовшки, аби продувалися.

— Бруски виносимо на вулицю, просушуємо, і я білую вапном, — розказує Валентина Іванівна. — Стіни теж легеньким розчином промазую, щіткою. До вапна додаю мідний купорос.

Металеві кришки торішньої консервації змащує олією.

— Так не будуть іржавіти. Цьогорічних не чіпаю. Як за зиму не поїмо, то помажу наступної осені.

Зараз ви читаєте новину «Кришки консервації змащують олією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі