понеділок, 19 березня 2018 00:15

Кімнатний перець дає круглі плоди

Автор: www.hatgiong.com
  Росте кімнатний перець у горщику два-три роки. Після збору плодів він відновлюється і за чотири місяці зацвітає заново
Росте кімнатний перець у горщику два-три роки. Після збору плодів він відновлюється і за чотири місяці зацвітає заново

— Кімнатний перець сію весь рік. Можна й посеред зими. Він за смаком не відрізняється від звичайного. Лише виростає меншим. Мої улюблені сорти — Острів скарбів, Віконне диво й Банан солодкий. Їх можна вирощувати й на городі. Там дадуть ще більший урожай, — каже 60-річний ­Петро Філіпчук із Коломиї ­Івано-Франківської ­області.

Виростає рослина 25–30 см заввишки. Кущ міцний, не потрібно підв'язувати. Плоди будуть майже 100 г. Дає червоні перчини, винятком є сорт Віконне диво — помаранчевого кольору.

— Із гострого перцю "зірками" є сорти Чилі червоний і жовтий, Спіраль, Козячі ріжки, Червона шапочка й Конфеті. Сорт Вишенька дає круглі перчини трохи більші за вишню. Решта сортів виростають понад 10 сантиметрів.

У горщику об'ємом 4–5 л на дні робить кілька отворів для витікання зайвої води та доступу до коріння повітря. Заповнює посудину суміш­шю дернової землі, пере­гною та піску у співвідношенні 2:1:1.

— На кожні 10 кілограмів суміші додаю дві склянки попелу. Він робить її поживною і забезпечує нормальний обмін повітря, — продовжує.

У кожен горщик кладе по одній насінині. Це за умови, якщо вони доброякісні. Для перестраховки можна вкинути ще дві.

— Щоб швидше посходили, спочатку пророщую у вологій марлі. А саджу, коли з них проклюнуться паростки. Тоді накриваю горщики прозорою плівкою і залишаю в теплому місці на два тижні, до появи сходів.

У кімнаті підтримує температуру ­+25...27°С.

— Ставлю на підвіконня, аби доходило світло. Підійде сонячна сторона будинку.

Узимку світла замало. Щоб рослини не витягувалися, досвічую їх лампами. У них світловий день має бути 12 годин. Якщо немає можливості досвічувати, варто сіяти насіння наприкінці лютого. Тоді день більшає і світла вистачатиме.

— Під час цвітіння рослини трохи струшую, щоб запилювати цвіт, — додає Петро Філіпчук.

У приміщенні перець не вражають хвороби, тому не потрібно його нічим обприскувати. Підживлює перед цвітінням і плодоношенням слаборожевим розчином нітроамофоски. Цього буде достатньо. Решту корисних речовин рослина візьме з перегною, що заклали при посадці.

Зараз ви читаєте новину «Кімнатний перець дає круглі плоди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі