понеділок, 17 лютого 2020 06:10

Гвоздику Шабо гартують перед посадкою

Є два сприятливі періоди для висівання гвоздики Шабо на розсаду: наприкінці грудня і лютого. Ранній посів дає пишний цвіт у травні. Лютнева розсада квітне на початку червня.

— Для розсади можна використати пластикові контейнери чи одноразові склянки, — розповідає черкащанка 54-річна Лідія Бабак, власниця кіоску із продажу насіння. — Висота має бути до 6 сантиметрів. Насіння обробляю в стимуляторі росту. Саджу на відстані 1 сантиметр. Зверху легенько засипаю прогрітим піском, щоб убезпечити від захворювання "чорної ніжки". Поливаю і накриваю плівкою. Стежу, щоби ґрунт був вологим.

Насіння проростає за тиждень. Опісля плівку прибирають.

— Коли на рослині з'являються два листочки, переса­джую в окремі лотки діаметром 4 сантиметри, — каже. — Вдруге пересаджую у більші горщики, коли вже є чотири листочки. Якщо паростки надто витягнулися, їх можна заглибити на 2 сантиметри. За появи п'ятого листочка слід прищепити. Шабо потрібно загартовувати, коли вже минули заморозки. На ніч виношу в приміщення, яке не опалюється. Настане тепло — вдень виставляю на сонце. Залишаю у місці, де немає протягів. На ніч заношу.

У відкритий ґрунт розсаду висаджують у кінці травня.

— Шабо любить сонячну сторону і злегка вологий ґрунт, — говорить Лідія Бабак. — Після висадки корисно полити азотними добривами. За появи бутонів — азотно-калійними. Міндобривами підживлюють раз-два на місяць. Органіку Шабо не любить. Ця гвоздика легко самозапилюється. Пересаджую її кущиками, бо зібране насіння не гарантує збереження сорту.

Гвоздика Шабо виростає до 70 см.

— Високі сорти потрібно підв'язувати до опори, щоби не стелилися землею. Листя має сизо-зелений колір. Форма квітів є звичайна, махрова, гофрована зі складками. Після поливу чи дощу ґрунт треба просапати.

Шабо раз на кілька років бажано пересаджувати на нове сонячне місце. З появою бутонів стебла пасинкують. Тоді квіти роститимуть великі.

Для тривалого цвітіння треба зрізати відцвілі стебла.

Гвоздику можуть вражати грибкові хвороби й шкідники — тріпси, тля і кліщі.

— Шкідники живляться соком. Листя та стебла погано розвиваються, деформуються, — каже Лідія Бабак. — Якщо шкідників небагато, можна знищити настоєм лушпиння з цибулі, часнику і розчином господарського мила. Якщо численні — допоможуть лише інсектициди.

Зараз ви читаєте новину «Гвоздику Шабо гартують перед посадкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі