четвер, 06 вересня 2007 17:27

Богдан Павлій вирощує 350 сортів винограду

50-річний львів"янин Богдан Павлій вирощує виноград  понад 20 років. У його колекції 200 столових та 150 технічних сортів винограду.

На околиці Львова на подвір"ї Павліїв над головою червоніють грона ягід — лоза обплела арку при вході та паркан. Господар каже, що біля будинку небагато землі, тому виноград займає весь простір.

— Щороку я висаджую 50–70 нових сортів винограду. Дивлюся, як приживеться, як родитиме, — розповідає Богдан Михайлович. — Уже не вистачає місця. То виручають друзі й знайомі. Роздаю їм лозу, вчу, як доглядати.

Чоловік запрошує пройти за будинок. У невеликому садку стоять стіл та лавки. Навколо на перекладинах-шпалерах в"ється виноград.

— Тут пізніші сорти. Ось достигає "Подарунок Запоріжжя", — Богдан Михайлович підважує долонею гроно білого винограду. — У нас гроно виростає до півтора кілограма. А взагалі може й на п"ять кіло потягнути. Урожай будемо збирати на початку жовтня. "Подарунок Запоріжжя" у прохолодному місці лежатиме й до Нового року.

Перший урожай винограду Павлій зібрав на початку серпня. Тоді достигли найбільш ранні сорти — "Тимур", "Лора" та "Кодрянка". Нині у винограднику збирають "Аркадію" та "Августін".

Після перших приморозків накриває виноградник плівкою

— Можете одразу їсти, я стараюся не обробляти їх хімією, — пригощає чоловік. – Найкорисніша для рослин витяжка з попелу. Третину відра попелу заливаю водою по вінця на дві доби. Час од часу треба перемішувати. Після другої ночі вода стане прозорою-прозорою. Її треба перелити в іншу посудину й долити ще дві частини звичайної води. Після цвітіння такий розчин можна розприскувати на листки кожні 10–14 днів. Він замінить усі хімічні препарати.

Для підживлення винограду Павлій радить використовувати ще одне органічне добриво.

— Щоправда, органіку треба застосовувати в першій половині літа, до цвітіння винограду, — повчає виноградар. — Я розводжу два літри гноївки у 10 літрах води. Таким розчином поливаю виноград двічі. Коли з"являються перших п"ять листочків, а вдруге — на початку червня. Така підживка особливо важлива для столових сортів із великими ягодами.

Після перших приморозків, як виноград скине листя, Павлій обрізає пагони та накриває винорадник паропропускною плівкою. Таку використовують для перекриття дахів. Можна покласти шар тирси, гілки хвойних дерев або присипати землею. Головне, щоб снігу було достатньо. На підтвердження виноградар позаминулого року проводив експеримент — лозу присипав землею й не накривав виноград. Каже, що весь перезимував, навіть теплолюбна "Аркадія". А було ж 28 градусів морозу й снігу на 5 сантиметрів.

Увесь урожай технічних сортів винограду Богдан Павлій переробляє на вино.

— Пробували сушити, але родзинки виходять кислуваті. А от вино — те, що треба, — господар наливає в келих червоного вина. — Це молоде вино з цьогорічного врожаю. У ньому ні грама цукру, ні краплі води. Лише виноградний сік та винні дріжджі, але воно ще не вистоялося, різкувате.




Корінь засипають родючим шаром землі

Висаджувати виноград Богдан Павлій радить до заморозків, приблизно у жовтні. За зиму ґрунт ущільниться, й виноград добре прийметься. — Лоза має бути коричневого кольору, мати не менше п"яти корінців по 2–3 мм.

Яму для посадки винограду треба викопати діаметром 80 см та завглибшки 60 см. Верхній родючий шар землі засипають на дно та змішують з перегноєм.

— Ставлю саджанець, розправляю корінь і засипаю землею. Наверх — нижню, менш родючу землю, — додає. — Потім присипаю лозу й так залишаю зимувати.

Навесні з саджанця треба буде відгорнути цей шар землі. Рослину можна накрити пластмасовою пляшкою. Бо буває вдень тепло, а вночі ще заморозки. Пізніше біля пагона ставлять кілочок.

Листя можна обривати лише восени

— Зараз головне — щоб дозрів середньопізній та пізній виноград, — каже 46-річний Василь Кононов із Авдіївки Донецької області, виноградар із 8-річним стажем. Він має 105 сортів. — Нині їх заборонено поливати, бо тоді ростиме лоза. А нам потрібно, щоб визрівали плоди.
У вересні садівник збирає достиглі грона з пізніх сортів і трохи обламує листя, щоб решта ягід дозріли й набрали цукру.
— Улітку зривати листя не треба: на сонці виноград попечеться, — пояснює.
Чоловік обприскує рослину борною кислотою та обробляє фосфорно-калійними добривами, щоб одерев"яніла лоза. Інакше взимку вона не витримає морозів, каже Василь Іванович.
— У вересні я також роблю профілактику від грибкових захворювань — сірої гнилі та борошнистої роси.
Чоловік розповідає, що хвороби виникають через осінню вологість. Із сірою гниллю бореться "Еупареном" та "Байлетоном". А від борошнистої роси застосовує "Топсин" або сірку.

Зараз ви читаєте новину «Богдан Павлій вирощує 350 сортів винограду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі