вівторок, 27 жовтня 2020 10:29

Волоські горіхи: коли збирати, як правильно сушити та зберігати

Волоські горіхи: коли збирати, як правильно сушити та зберігати
Зберігають висушені горіхи в прохолодному, сухому і темному приміщенні при температурі від -5 до 15 градусів. Фото: pexels.com

Поживні, смачні та корисні - все це про плоди волоського горіха. Дерево росте на більшості присадибних ділянках та мега популярне в Україні та за її межами. Його плоди продають, консервують та їдять свіжими. Якщо ж потрібно зберегти на довгий час, або ж транспортувати збирають та висушують.

В залежності від погодних умов та клімату, горіх дозріває в кінці жовтня. Про те, що плід готовий до збору свідчать тріщини у зеленій оболонці. Тоді їх струшують із дерева та збирають. Ні в якому разі не слід залишати на довгий час на землі, адже зайва вологе не піде на користь. Занадто рано зривати теж не варто. Краще почекати та зібрати у кілька етапів, проте дозрілими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали 5 способів тривалого зберігання цибулі

Коли збір завершено, необхідно надягнути рукавички, щоб не забруднити руки, адже відмити їх буде вкрай важко. Після цього очистити зелену оболонку горіха та промити у прохолодній воді. Для сушіння плоди розкладають на решітці в один шар на вулиці, якщо тепла погода. Періодично перевертають кілька разів на день. Якщо температура повітря занадто низька - сушити можна у приміщенні, наприклад, на горищі. Щоб прискорити процес - використовують електросушарку.

Якщо ядро горіха світло коричневого кольору, має приємний смак та легко ламається - це свідчить про те, що плід готовий. Зберігають висушені горіхи в прохолодному, сухому і темному приміщенні при температурі від -5 до 15 градусів і відносній вологості 40-60%. Очищені можна тримати у холодильнику.

Генріх Старатон із Ужгорода продає саджанці ківі. За один просить від 230 грн. Зараз його саджанці купують фермери для масового вирощування.

Зараз ви читаєте новину «Волоські горіхи: коли збирати, як правильно сушити та зберігати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі