вівторок, 14 березня 2023 20:10

Редис виростить навіть недосвідчений городник

Повномасштабна війна примусила українців згадати про дачі, родинні будинки в селі. Люди активніше почали повертатися до обробки городів, щоб забезпечити свої родини овочами, запастися консервацією. Адже у багатьох зменшився дохід, а дехто взагалі його втратив. До того ж наявність власних продуктів з грядки – це підтримка продовольчої безпеки не тільки окремої родини, а глобально й громади та навіть країни.

Однак, не всі українці мають необхідний досвід у городництві. Раніше містяни переважно закуповувалися овочами на гуртових ринках, міських ярмарках. Насправді багато людей просто бояться садити грядки чи робити вдома теплицю. Вважають, щоб збирати хороші врожаї, потрібні освіта або великий досвід у цій справі. Хоча зелень та редис зможуть виростити навіть недосвідчені городники. Для цього не потрібна спеціальна освіта. На урожай не доведеться довго чекати.

  Редиску висівають до 10 квітня
Редиску висівають до 10 квітня

Редиска — це найперший овоч, який плодоносить ранньою весною. Дієтологи радять її їсти для зниження рівня стресу, що теж актуально на сьогодні. Плоди містять калій, кальцій, магній, залізо, йод, фосфор, природну клітковину, фітонциди, вітаміни групи В, С, РР. Завдяки цьому вживання редиски допомагає зміцнити серцево-судинну, імунну системи, боротися з застудами, стабілізувати рівень цукру в крові. Висока концентрація калію в плодах сприяє зниженню артеріального тиску, допомагає покращити кровообіг.

"Раджу купувати ранньостиглі сорти. Популярні – Зоря, Рубін, Дитячий, Ранній Червоний. Редиска - це культура короткого світлового дня, тому її висівають до 10 квітня. Починати можна з парникових укриттів або посіву під агроволокно. Ця культура максимально холодостійка", – пояснює Юлія Спасібова, авторка блогу про садівництво та рослинництво у відеопроєкті "Лайфхаки з грядки".

Це 5 відеосерій, тривалістю до 3 хвилин, що присвячені вирощуванню редису, моркви, огірків, буряків та синьо-жовтих айстр. Там Юлія ділиться своїм багаторічним досвідом, як з невеликої упаковки насіння зібрати максимальний урожай.

  Редиска добре росте в суміші дернової землі й торфу в пропорції 1:1 або компосту і торфу. Фото: mhpgromadi.org.ua
Редиска добре росте в суміші дернової землі й торфу в пропорції 1:1 або компосту і торфу. Фото: mhpgromadi.org.ua

Редиска добре росте в суміші дернової землі й торфу в пропорції 1:1 або компосту і торфу. Досвідчені городники радять перед посівом замочити насіння в талій воді або стимуляторах росту.

"Рядки робимо глибиною приблизно 3 сантиметри. Обов'язково поливаємо водою і розбиваємо грудочки. Редисці потрібен максимально пухкий і легкий ґрунт. Так вона скоріше зійде. Щоб не витрачати сили на проривання грядок, сійте насіння одразу на відстані 3-4 сантиметри. Тоді кожній рослині вистачатиме місця, вона формуватиме великий плід", – додає Юлія Спасібова.

Догляд за редискою дуже простий, каже Юлія у відеоблозі.

"Редька росте як чужі діти – максимально швидко. Зійде буквально за 3-4 дні. Як тільки з'являться перші листочки, починаємо активно поливати рядки. Якщо вологи рослинам бракуватиме – отримаєте трухляві, сухі плоди. Ще й гіркі на смак", – зазначила блогерка.

Смакувати редискою можна до осені. Для цього її досівають з інтервалом в один-два тижні. Городникам слід пам'ятати про боротьбу зі шкідниками, які можуть знищити врожай і звести всю працю нанівець.

"Найбільший ворог редиски — хрестоцвітна блішка. Щоб її позбутися, посипайте ґрунт попелом або сумішшю тютюнового пилу з вапном", – радить авторка блогу про садівництво та рослинництво.

  15 лютого стартувала щорічна акція «Посій насіння з МХП». Фото: mhpgromadi.org.ua
15 лютого стартувала щорічна акція «Посій насіння з МХП». Фото: mhpgromadi.org.ua

Насіння редиски можна придбати в стаціонарних, інтернет-магазинах, на базарах. Вартість цьогоріч стартує від 10 грн за пакетик. Під час повномасштабної війни з'явилась можливість отримати якісне насіння у вигляді благодійної допомоги від великого бізнесу, фермерів чи міжнародних організацій. Зокрема, 15 лютого стартувала щорічна акція "Посій насіння з МХП". Набори отримають понад 155 тис. домогосподарств. Це – на 40 тис. більше, ніж торік. До наборів входить насіння буряка, редиски, петрушки, кабачка, моркви, огірка, а також суміш синьо-жовтих айстр. Їх роздаватимуть у 13 областях. Торік насінням, яке роздали в межах ініціативи, було засіяно понад 310 га. Вдалося зібрати понад 11 тис. тонн врожаю.

Цьогоріч благодійний фонд вирішив не лише продовжити ініціативу, але й додати до неї освітнього контенту. Так з'явився проєкт "Лайфхаки з грядки", де блогерка Юлія Спасібова ділиться своїм досвідом. Усе – аби кожна українська родина зібрала зі свого городу максимальний урожай.

Якщо ж немає ні городу, ні будинку в селі, то зелень та овочі можна виростити і в квартирі на вікні. Насіння редиски якнайкраще підійде для цього. Бо зазвичай для цього використовують непримхливі рослини, насіння яких швидко проростає. Паростки можна вживати в їжу через 10-14 днів.

Зараз ви читаєте новину «Редис виростить навіть недосвідчений городник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі