середа, 01 травня 2019 22:20

Назвали полуницю, яка дає врожай 4 рази за рік

Назвали полуницю, яка дає врожай 4 рази за рік
Фото: dobrodar.com.ua

Деякі сорти особливо вирізняються з-поміж інших. Наприклад, американська садова суниця Сан Андреас щороку дає стабільні врожаї. Кущ плодоносить за літо чотири рази, з травня до вересня.

Про це розповідає Тарас Кмін, власник ягідного розплідника з Волинської області.

1. Кущ у Сан Андреаскомпактний, пагони стоять прямо. Ягоди не торкаються землі і завжди чисті. Стійкий до захворювань і шкідників, особливо до гнилі та борошнистої роси.

Ягоди правильної форми, не покручені. М'якоть солодка. Важать до 50 г, щільні та тверді. Через це добре переносять транспортування. Коли садить, залишає по два центральні листки. Решту обриває, щоб рослина добре вкорінилася й зміцніла. При цьому утвориться багато розеток.

2. А пізній італійський сорт Атлантида вирізняється стійкістю до сірої гнилі. Не боїться морозу й посухи. Ягоди виростають приблизно 35 г. М'якоть щільна, кислувато-солодкого смаку. Дозріває в кінці червня.

3. Шотландський сорт Кебот — один із найбільш великоплідних. Стійкий до фітофторозу коренів, але ягоди уражуються сірою гниллю. Плоди вдвічі більші за попередній сорт. Буває, що наростають всі 100 грамів. На одному місці кущ плодоносить до семи років.

4. Такі ж результати показує англійський сорт Люсі. Стійкий до тривалих опадів, тому не загнивається й не покривається борошнистою росою. Ягоди не продовгасті, а серцеподібної форми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вражаюча огорожа: показали оригінальні ідеї прикрашання для дому

Щоб мати вдалий врожай вишень, надійніше вибрати українські акліматизовані сорти. Селекціонери виводять передусім такі сорти, які будуть затребувані виробництвом і торгівлею. Тому перевагу надають тим, що дають стабільно високі врожаї.

Науковці Інституту садівництва вивели сорти вишні Мелітопольська десертна, Пустунка, Іграшка, Мелітопольська радість, Нічка, Диво, Ксенія. У них плоди 7–10 г. Усі є різновидом "дюк" — це вишня, схрещена з черешнею. Для них потрібен запилювач.

Зараз ви читаєте новину «Назвали полуницю, яка дає врожай 4 рази за рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі