понеділок, 26 серпня 2024 14:25

Як визначити зрілість яблук та груш: хвилинний спосіб

Як визначити зрілість яблук та груш: хвилинний спосіб
Що стигліші яблуко і груша, то менше в них крохмалю і більше цукру. Фото: pinterest

Кожний садівник знає, що збереження врожаю залежить від кількох факторів. Має значення, наскільки вчасно зірвете фрукти, залежить їхній смак, соковитість і тривалість зберігання.

Визначити, чи дозріли яблука та груші, можна за кількома простими ознаками. Дізнайтеся, як правильно оцінити зрілість плодів, щоб насолоджуватися смачним і корисним врожаєм.

Для точного визначення термінів знімання яблук і груш можна застосувати спосіб гідролізу крохмалю.

У чому його суть способу

У незрілих плодах вуглеводи перебувають у вигляді крохмалю. У міру їх дозрівання крохмаль гідролізується і перетворюється на цукор. Що стигліші яблуко і груша, то менше в них крохмалю і більше цукру. Відомо, що крохмаль, на який потрапляє йод, швидко чорніє.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які яблука корисніші: червоні чи зелені

Що треба зробити

Треба розрізати яблуко чи грушу впоперек плода і змастити свіжий розріз одновідсотковим розчином йоду. Якщо через 1-2 хвилини весь зріз почорнів, значить, гідроліз крохмалю ще не почався, знімати такі плоди рано.

Якщо плоди абсолютно не забарвлюються в темно-синій або чорний колір, то в них уже настала споживча зрілість, тому для зберігання вони непридатні.

У разі почорніння 1/3 зрізу плоди зберігатимуться приблизно 2-3 тижні. Поява на темному зрізі незначних світлих ділянок біля насіннєвого гнізда вказує на початок гідролізу, що відповідає знімній стиглості плодів, які добре зберігатимуться.

Наприкінці літа плодові дерева закладають бруньки, з яких формуватиметься урожай наступного року. Тому у цей період сад потребує особливого догляду та підживлення.

Плодові дерева у серпні не варто підживлювати добривами, що містять азот, щоб вони не пішли в зріст і змогли підготуватися до зими. Не слід у цей період також обробляти дерева препаратами на основі заліза та міді. Це краще робити пізно восени.

Зараз ви читаєте новину «Як визначити зрілість яблук та груш: хвилинний спосіб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі