четвер, 07 вересня 2023 12:21

Чим восени підживлюють полуницю: перевірені поради

Чим восени підживлюють полуницю: перевірені поради
Якщо восени полуницю добре підживити, наступного сезону буде гарний урожай. Фото: zelenasadyba.com.ua

Щоб наступного року був гарний урожай полуниці, важливо восени її правильно підгодувати.

Осіннє підживлення полуниці можна проводити з вересня по жовтень. Разом з тим у цей час обрізають її листя. Однак, деякі добрива небажано вносити пізніше вересня, бо це може зашкодити зимостійкості рослин. Кілька порад щодо підживлення полуниці восени зібрала Gazeta.ua.

У якості органічних добрив для полуниці найчастіше використовують пташиний послід, розведений водою у пропорції 1:15-20. Цю суміш потрібно настояти дві доби й поливати нею борозенки між кущами. Але не можна допускати попадання настою в розетку листя. Адже пташиний послід ‒ агресивне добриво, здатне обпалити коріння рослин. Тому підживлення послідом обов'язково потрібно поєднувати з рясним поливом. Пташиний послід також сприяє відновленню мікрофлори і кислотності ґрунту. Але передозування цього органічного добрива сприяє накопиченню нітратів.

Використовують для підживлення полуниці також коров'як. Щоб отримати добриво потрібної концентрації, необхідно залити одну частину готового настою коров'яку 10 частинами води. На кожні 10 частин коров'яку можна додати одну частину деревного вугілля. Цей розчин слід залишити в теплі на добу, після чого його можна використовувати на полуничних грядках з розрахунку 1 л на 1 кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як обрізати полуницю, щоб саджанці пережили холоди

Можна також використати гнойову жижу, розведену водою у пропорції 1:8. Розчин необхідно настоювати близько двох діб, а потім використовувати не більше 1 л під кожен полуничний кущ. Іноді мульчують міжряддя перепрілим коров'ячим гноєм, який, розкладаючись протягом кількох років, забезпечує рослини поживними речовинами. Але не можна підживлювати рослини свіжим гноєм, оскільки в процесі його розкладу виділяються метан і аміак, які можуть негативно впливати на рослини.

Як органічне добриво використовують також настій кропиви. Вона багата азотом, калієм і залізом. Потрібно велику ємність на дві третини заповнити кропивою, залити її водою й залишити до краю ємності трохи місця для бродіння. Кропиву настоюють 7-10 днів, а потім розбавляють водою 1:10 і поливають рослини під корінь. До цього розчину можна також додати залишки хліба. Це допоможе рослинам формувати здорові паростки. А зважаючи на значний вміст калію, покращує смакові якості майбутнього врожаю.

Підгодовувати полуниці фосфором і калієм бажано наприкінці жовтня. Для цього можна застосовувати комплексні препарати. Або ж деревну золу. Її використовують в сухому вигляді, підживлюючи грунт біля основи рослин. Золу також вносять під перекопування при осінній підготовці грядок, але не більше склянки золи на один кв.м. Це допоможе додатково захистити рослини від деяких шкідників і буде профілактичним засобом для запобігання сірої гнилі.

Можна також приготувати зольний настій: 100-150 г золи розчиняють в 10 л води і вносять під кожен кущ не більше 0,5 л). У золі з листяних порід дерев міститься більше калію, а в попелі з хвойних ‒ більше фосфору.

Восени на грядках між кущами полуниці можна також розкласти скошену траву без насіння, подрібнені стебла і листя люпину. Їх присипають невеликим шаром ґрунту або піску. Розкладаючись взимку, ці рослини збагачують грунт корисними речовинами.

Зазвичай наприкінці літа городники починають готувати рослини до зимівлі. Зокрема, у цей період активно висаджують нові кущі полуниці й упорядковуються старі насадження.

Деякі садівники рекомендують зрізати все листя на полуниці перед зимівлею. Інші ж кажуть, що не варто сліпо дотримуватися цієї поради. Так, якщо листя на кущах здорове, його можна не обрізати.

Зараз ви читаєте новину «Чим восени підживлюють полуницю: перевірені поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі