четвер, 10 жовтня 2024 02:20

Часник залишатиметься свіжим до наступного врожаю: простий та ефективний спосіб зберігання

Часник залишатиметься свіжим до наступного врожаю: простий та ефективний спосіб зберігання
Часник може залишатися свіжим до наступного урожаю. Фото: freepik.com

Часник важливо не лише вчасно зібрати, а й зберегти його свіжим якомога довше.

Голівки часнику можуть не гнити, не сохнути та не проростати, якщо використати давній народний метод його зберігання, пише Gazeta.ua.

Цей спосіб дуже простий - тримати часник потрібно у звичайному глиняному горщику. Адже глина здатна "дихати" та підтримувати необхідну температуру.

Для зберігання часнику потрібно обрати правильний горщик - неглазурований, об'ємом 2-3 літри. Перед використанням його слід ретельно вимити без мила та інших миючих засобів, а потім просушити на сонці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виросте дрібним і хворим: де не можна садити озимий часник

Щоб часник зберігався якнайдовше, потрібно вибрати непошкоджені голівки середнього розміру. Великі зберігаються гірше, а дрібні можуть швидко висохнути.

Часник у горщик слід акуратно викласти так, щоб голівки не торкалися одна одної. Це дозволить уникнути псування всього врожаю, якщо один з екземплярів почне псуватися. У горщику залиште трохи місця для циркуляції повітря.

Кришкою його накривати не варто, достатньо прикрити шматком тканини. Таким чином часник буде захищений від зовнішніх факторів, водночас зможе дихати.

Горщик слід поставити у темне місце далеко від опалювальних приладів. Це може бути темна шафа або комора, головне, щоб туди не потрапляли прямі сонячні промені та волога.

Приблизно раз на 2-3 тижні потрібно перевіряти врожай, щоб не допускати слідів плісняви та проростання. Якщо такі ознаки з'являться, слід відразу прибрати таку голівку.

Варто також звертати увагу на запах. Від здорового часнику виходить легкий, приємний аромат. Якщо він стане різким та неприємним, то урожай часнику слід оглянути ретельніше.

Щоб отримати хороший урожай часнику наступного року, необхідно вибрати хороші сорти. А садити його слід, орієнтуючись на сприятливі за посівним місячним календарем дні.

Час садіння озимого часнику залежить від кліматичної зони. Його потрібно встигнути посадити приблизно за 25 днів до настання стійких заморозків із розрахунком на те, щоб до холодів зубчики укорінилися, але не випустили молоді паростки.

Зараз ви читаєте новину «Часник залишатиметься свіжим до наступного врожаю: простий та ефективний спосіб зберігання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі