понеділок, 27 березня 2023 19:40

Який метод посіву огірків збільшує врожайність

Для посіву огірків денна температура не має опускатися нижче +18°C, а нічна – нижче +10°C. Їх вирощують горизонтальним або вертикальним методом на шпалерній сітці. Вертикальний – економить площу, знижує ризик захворювань рослин, завдяки чому продовжується термін родючості огірків.

  Огірок – надто чутлива культура до холодної погоди
Огірок – надто чутлива культура до холодної погоди

"У Біблії огірок згадується, як "овоч Єгипту". Їх любили вживати єгипетські цариці. Зокрема, Клеопатра. В огірках багато води, а вона виводить токсини", – розповіла авторка популярного блогу про садівництво та городництво Юлія Спасібова в онлайн-серіалі "Лайфхаки з грядки", що вийшов на YouTube-сторінці благодійного фонду "МХП-Громаді".

Блогерка понад 12 років експериментує з городиною на 30 сотках землі під Києвом.

"Огірок – надто чутлива культура до холодної погоди. Тому висівати треба лише тоді, коли мине загроза заморозків: як тільки настане стабільна плюсова температура і ґрунт прогріється до +10 градусів. При стабільній 25-градусній температурі треба обов'язково контролювати вологість ґрунту. Тому що із сухої землі насінинка не проросте. Висівати огірки можна з травня до липня. Якщо це робити через кожні два тижні, тоді через стільки ж часу матимете новий урожай. Аж до перших серйозних морозів", – говорить Юлія.

Огірки краще висівати у ґрунт, без розсади. Адже коріння дуже чутливе до травмування.

" На шпалері огірки значно краще себе почувають. Якщо садити без шпалерної сітки, то відстань між насінинами має бути не менше 10 см. Після посадки потрібно інтенсивно поливати щовечора, особливо в спекотні дні. Бо чим менше води, тим гіркішими будуть плоди. Збирати огірки краще вранці, увечері або в похмурий день. Тоді вони – найсолодші", – запевняє блогерка.

Ділянку з огірками краще замульчувати. Це приваблює дощових черв'яків, скорочує потребу в частих поливаннях і стримує ріст бур'янів. Огірки для відкритого ґрунту бажано прищипувати над 5-6 листком, це стимулюватиме ріст бічних батогів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Редис виростить навіть недосвідчений городник

Більше власних секретів Юлія Спасібова розповідає у черговій серії онлайн-серіалу "Лайфхаки з грядки" . Зокрема, авторка популярного блогу про садівництво та городництво пояснює у відео як врятувати рослини від нічних заморозків, підвищити максимально врожайність.

Насіння огірків може зберігатися до 10 років. Найбільш врожайним вважається кількарічне. Перед посадкою його краще покласти в тепле місце. Це не стосується гібридних сортів. Звичайне насіння можна продезинфікувати у настої зі 100 г води і 30 г часнику. Для набухання загорнути у вологу тканину. Дві доби тримати в теплі, опісля на стільки ж покласти в холодильник.

   В рамках благодійної акції «Посій насіння з МХП» тисячі родин отримують набори з якісним насінням. Фото: mhpgromadi.org.ua
В рамках благодійної акції «Посій насіння з МХП» тисячі родин отримують набори з якісним насінням. Фото: mhpgromadi.org.ua

Уже кілька років жителям 13 областей з якісним насінням допомагає компанія МХП. З лютого пайовикам роздають набори, куди входить буряк, редиска, петрушка, кабачки, морква, огірки і синьо-жовті айстри. В рамках благодійної акції "Посій насіння з МХП" тисячі родин отримують набори з якісним насінням. Цього року планується охопити понад 155 тис. домогосподарств. Це на 40 тис. більше, ніж попереднього.

"Акція спрямована на підтримку продовольчої безпеки жителів малих міст і сіл. Ми надаємо людям якісне насіння. Завдяки чому буде забезпечений хороший урожай. Наш проєкт допоміг пережити кризи попередніх років. Торік виклики були ще важчими. Десь території лише деокупували, десь був запит на більшу кількість насіння. Цьогоріч питання з продовольчою безпекою нікуди не зникло, адже війна триває. Ми поставили собі за мету не просто продовжити проєкт, але й збільшити допомогу. У такий спосіб допомагаємо людям підготуватися до наступної зими", – прокоментувала Тетяна Волочай, директорка благодійного фонду "МХП – Громаді", який став організатором акції.

У 2023 році найбільш сприятливими днями для посадки моркви є 13–15, 20–22 та 30 березня. Вона є холодостійкою культурою. Насіння проростає у вологому ґрунті при +2°С. А сходи витримують до -6°С.

Зараз ви читаєте новину «Який метод посіву огірків збільшує врожайність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі