У 2023 році найбільш сприятливими днями для посадки моркви є 13–15, 20–22 та 30 березня. Вона є холодостійкою культурою. Насіння проростає у вологому ґрунті при +2°С. А сходи витримують до -6°С.
Як обирати насіння, що потрібно для збору максимального урожаю, розповідає Юлія Спасібова, авторка блогу про садівництво та рослинництво у відеопроєкті "Лайфхаки з грядки". Тут знайдете поради, як із невеликої упаковки насіння зібрати максимальний урожай редису, моркви, огірків, буряків та синьо-жовтих айстр.
"Торік до мене звернулася сусідка і поскаржилася, що двічі висівала моркву. А та жодного разу не зійшла. Дійсно, минулого сезону була така проблема. Я й сама кілька років не мала урожаю. Тепер знаю, як сіяти, щоб вирощувати смачну і соковиту моркву", - зазначила блогерка.
Насіння слід обирати якнайсвіжіше. Адже при тривалому зберіганні воно втрачає свої сходові властивості.
"Чим старіше насіння, тим менше зійде. Висівати можна з кінця березня і продовжувати цей процес до кінця квітня. У цей період у ґрунті буде достатньо вологи для того, щоб насіння максимально швидко проросло", – пояснила авторка блогу про садівництво та рослинництво.
Перед висівом рядочок треба завчасно полити. Якщо використовувати холодну воду, морква буде сходити до 10 днів.
"А якщо полити окропом, зійде через 5 днів. Тому що в насінні моркви дуже багато аромаолій. Саме вони блокують його проростання. Сіємо густенько, потім краще прорвати. Після проростання чекаємо на появу 3-4 листочків. Сходи сорту Шантане залишаєм по одному, на відстані 8 сантиметрів. Тому що плоди в цієї моркви будуть товстенькі і коротенькі. Якщо посіяли Віталонгу, у неї плоди тоненькі й довгі. Їх можна залишати через 5 сантиметрів. Хто хоче отримати супер ранній урожай, висівають у березні і накривають агроволокном. Уже в червні будуть перші плоди", - наголошує блогерка.
На одному і тому ж місці моркву можна сіяти раз на 3-4 роки. Недотримання сівозміни сприятиме зниженню врожайності, поширенню хвороб і шкідників, з якими важко боротися. Така морква погано зберігатиметься.
Ідеальними попередниками є озима пшениця, бобові, помідори, огірки, капуста, кабачки, редиска, цибуля і часник. Зокрема, цибуля виділяє речовину алліцин. Вона має інсектицидну і фунгіцидну дію на шкідників. Не можна висаджувати моркву поряд з картоплею і кукурудзою. Поганими попередниками є петрушка, буряк, селера.
Морква є одним із найбільш улюблених інгредієнтів класичної української кухні. Багата на марганець, кальцій, калій та вітаміни C, K і B6. Оранжевий колір має завдяки високій концентрації бета-каротину. Морква корисна для зору та імунної системи. Має антисептичні, протизапальні та знеболюючі властивості. У ній дуже мало крохмалю, що робить незамінною при дієтичному харчуванні.
"Варто зазначити, що всі овочі приносять більше користі в сирому вигляді. Але з морквою навпаки – у приготованому. Так більше засвоїться славетного бета-каротину", - наголосила Юлія Спасібова.
Якісне насіння буряка, редиски, петрушки, кабачка, моркви, огірка і суміш патріотично забарвлених синьо-жовтих айстр можна отримати завдяки щорічній благодійній акції "Посій насіння з МХП". Набори з насінням роздаватимуть на Волині, Львівщині, Івано-Франківщині, Тернопільщині, Хмельниччині, Житомирщині, Вінничині, Київщині, Черкащині, Чернігівщині, Сумщині, Дніпропетровщині та Полтавщині.
Головна місія акції – підтримати продовольчу безпеку в регіонах, забезпечивши людей якісним насінням.
За словами Тетяни Волочай, директорки благодійного фонду "МХП – Громаді", цей проєкт допоміг пережити кризу 2020-2022 років. Збільшення кількості учасників, дасть людям можливість підготуватися до наступної зими.
Цьогоріч благодійний фонд започаткував проєкт "Лайфхаки з грядки", де блогерка Юлія Спасібова ділиться своїм досвідом – аби кожна українська родина зібрала зі свого городу максимальний урожай.
Коментарі