четвер, 16 березня 2023 19:40

Для швидких сходів моркви рядки поливають окропом

У 2023 році найбільш сприятливими днями для посадки моркви є 13–15, 20–22 та 30 березня. Вона є холодостійкою культурою. Насіння проростає у вологому ґрунті при +2°С. А сходи витримують до -6°С.

Як обирати насіння, що потрібно для збору максимального урожаю, розповідає Юлія Спасібова, авторка блогу про садівництво та рослинництво у відеопроєкті "Лайфхаки з грядки". Тут знайдете поради, як із невеликої упаковки насіння зібрати максимальний урожай редису, моркви, огірків, буряків та синьо-жовтих айстр.

  Найбільш сприятливими днями для посадки моркви є 13–15, 20–22 та 30 березня
Найбільш сприятливими днями для посадки моркви є 13–15, 20–22 та 30 березня

"Торік до мене звернулася сусідка і поскаржилася, що двічі висівала моркву. А та жодного разу не зійшла. Дійсно, минулого сезону була така проблема. Я й сама кілька років не мала урожаю. Тепер знаю, як сіяти, щоб вирощувати смачну і соковиту моркву", - зазначила блогерка.

Насіння слід обирати якнайсвіжіше. Адже при тривалому зберіганні воно втрачає свої сходові властивості.

"Чим старіше насіння, тим менше зійде. Висівати можна з кінця березня і продовжувати цей процес до кінця квітня. У цей період у ґрунті буде достатньо вологи для того, щоб насіння максимально швидко проросло", – пояснила авторка блогу про садівництво та рослинництво.

Перед висівом рядочок треба завчасно полити. Якщо використовувати холодну воду, морква буде сходити до 10 днів.

"А якщо полити окропом, зійде через 5 днів. Тому що в насінні моркви дуже багато аромаолій. Саме вони блокують його проростання. Сіємо густенько, потім краще прорвати. Після проростання чекаємо на появу 3-4 листочків. Сходи сорту Шантане залишаєм по одному, на відстані 8 сантиметрів. Тому що плоди в цієї моркви будуть товстенькі і коротенькі. Якщо посіяли Віталонгу, у неї плоди тоненькі й довгі. Їх можна залишати через 5 сантиметрів. Хто хоче отримати супер ранній урожай, висівають у березні і накривають агроволокном. Уже в червні будуть перші плоди", - наголошує блогерка.

На одному і тому ж місці моркву можна сіяти раз на 3-4 роки. Недотримання сівозміни сприятиме зниженню врожайності, поширенню хвороб і шкідників, з якими важко боротися. Така морква погано зберігатиметься.

Ідеальними попередниками є озима пшениця, бобові, помідори, огірки, капуста, кабачки, редиска, цибуля і часник. Зокрема, цибуля виділяє речовину алліцин. Вона має інсектицидну і фунгіцидну дію на шкідників. Не можна висаджувати моркву поряд з картоплею і кукурудзою. Поганими попередниками є петрушка, буряк, селера.

Морква є одним із найбільш улюблених інгредієнтів класичної української кухні. Багата на марганець, кальцій, калій та вітаміни C, K і B6. Оранжевий колір має завдяки високій концентрації бета-каротину. Морква корисна для зору та імунної системи. Має антисептичні, протизапальні та знеболюючі властивості. У ній дуже мало крохмалю, що робить незамінною при дієтичному харчуванні.

"Варто зазначити, що всі овочі приносять більше користі в сирому вигляді. Але з морквою навпаки – у приготованому. Так більше засвоїться славетного бета-каротину", - наголосила Юлія Спасібова.

  Проєкт "Посій насіння з МХП" допоміг пережити кризу 2020-2022 років. Фото:mhpgromadi.org.ua
Проєкт "Посій насіння з МХП" допоміг пережити кризу 2020-2022 років. Фото:mhpgromadi.org.ua

Якісне насіння буряка, редиски, петрушки, кабачка, моркви, огірка і суміш патріотично забарвлених синьо-жовтих айстр можна отримати завдяки щорічній благодійній акції "Посій насіння з МХП". Набори з насінням роздаватимуть на Волині, Львівщині, Івано-Франківщині, Тернопільщині, Хмельниччині, Житомирщині, Вінничині, Київщині, Черкащині, Чернігівщині, Сумщині, Дніпропетровщині та Полтавщині.

Головна місія акції – підтримати продовольчу безпеку в регіонах, забезпечивши людей якісним насінням.

За словами Тетяни Волочай, директорки благодійного фонду "МХП – Громаді", цей проєкт допоміг пережити кризу 2020-2022 років. Збільшення кількості учасників, дасть людям можливість підготуватися до наступної зими.

Цьогоріч благодійний фонд започаткував проєкт "Лайфхаки з грядки", де блогерка Юлія Спасібова ділиться своїм досвідом – аби кожна українська родина зібрала зі свого городу максимальний урожай.

Зараз ви читаєте новину «Для швидких сходів моркви рядки поливають окропом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі