середа, 25 серпня 2021 10:06

Як захистити сад від шкідників, не використовуючи хімії

Як захистити сад від шкідників, не використовуючи хімії
У садку збільшується врожай завдяки комахам. Фото: acc.cv.ua

Зараз стає популярний біологічний спосіб захисту саду. На дерева чи в теплиці заселяють інших комах для споживання шкідливих. Найшвидше розмножуються шкідники, які пристосовані навіть до великих доз до препаратів і на них не діють. Є фірми, які займаються розведенням комах або агрохолдинги мають власні біолабораторії комах для своїх полів.

Про це розповів Gazeta.ua Григорій Попов з Інституту зоології ім. Івана Шмальгаузена Національної академії наук України.

"Для кожної групи шкідників є свої хижаки схожі по розміру. Тому немає сенсу запускати у теплицю птахів, бо немає настільки великих комах. Хижі мухи цинозії менші за звичайні кімнатні, але такого ж кольору. Їх приносять у конверті личинками і висипають у теплиці. Одні літають і їдять шкідників. Інші відкладають яйця на місці скупчення щитівки і ті гинуть", - пояснив фахівець.

Вигідно використовувати природніх хижаків, наприклад хижих клопів, кліщів чи мух. Їх можна розводити і продавати. Вони стали затребувані через відкриття перед ними ринку Євросоюзу, де суворі стандарти по вмісту хімікатів. Тому це вихід зменшити їх кількості у продуктах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий рекорд України: показали незвичайну ягоду

Не можна повністю знищити хоча б одну шкідливу комаху. Треба звести чисельність до мінімуму, щоб не шкодила культурам.

Комахи з'їдають 20 відсотків врожаю, за даними всесвітньої організації харчування. Їх видів більше, ніж усіх видів тварин і рослин. Населення у світі збільшується і всі хочуть їсти. Люди мусять виривати їжу у комах, шляхом використання пестицидів.

Ізраїльський стартап Tevel створив робота для заміни тисяч тимчасових працівників. Безпілотники Flying Autonomous Robots для збору фруктів вирішать кадрову проблему, яка виникла через збільшення площі садів.

Згідно з прогнозами, до 2050 року площа садів зросте до таких розмірів, що під час сезону садівникам не вистачатиме 50 млн працівників.

Зараз ви читаєте новину «Як захистити сад від шкідників, не використовуючи хімії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі