середа, 03 квітня 2024 08:35

Як насіннєву картоплю підготувати до посадки: корисні поради

Як насіннєву картоплю підготувати до посадки: корисні поради
Картоплю слід заздалегідь готувати до посадки. Фото: zelenasadyba.com.ua

Зазвичай картоплю висаджують наприкінці квітня - на початку травня.

Однак, готуватися до цього процесу потрібно за кілька тижнів. Можна розпочинати підготовку вже на початку весни, пише Gazeta.ua.

Насамперед, досвідчені городники радять провести ревізію та відбраковування насіннєвої картоплі. Найкраще для посадки підходять картоплини розміром із куряче яйце й вагою не менш 50 г, але не більш 80-100 г. Така картопля має бути без ушкоджень і ознак хвороб. Тому потрібно оглянути насіннєвий фонд і позбутися всього, що не відповідає цим параметрам.

Далі картоплю слід знезаразити. Це можна зробити кількома способами. Наприклад, відібрану насіннєву картоплю розкладають в приміщенні, куди проникає денне світло, а температура повітря становить близько +22°C. Важливо, щоб світло було розсіяним. Картоплю розкладають в один шар і раз на три дні перевертають. Через 10-14 днів картоплини мають набути рівного зеленого кольору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому овочі можуть не вродити: поширена помилка городників, про яку мало хто здогадується

Обробляти насіннєву картоплю можна й різними засобами. Зокрема, золою, борною кислотою, формаліном та спеціалізованими біопрепаратами. За словами агрономів, це теж непоганий варіант, проте озеленення виявляється ефективнішим. Однак, після кожної обробки важливо ретельно висушувати бульби.

Найвідповідальнішим етапом підготовки картоплі до посадки вважають пророщування. Метод пророщування краще обрати індивідуально, виходячи з умов кожного городника.

Можна, наприклад, застосувати сухе пророщування на світлі. Це вимагає великої площі. Бульби потрібно розкласти в один шар при температурі повітря +14°C у добре освітленому приміщенні й періодично їх перевертати. Приблизно за 22-26 днів у бульб сформуються міцні паростки.

Якщо площі недостатньо, можна використовувати ящики, які встановлюються один на одного. Але у такому разі бульби слід повертати частіше та стежити, щоб у період проростання паростки не обламувалися.

Якщо для пророщування картоплі немає світлого приміщення, можна провести його в темряві таким же сухим методом. Наприклад, у підвалі, погребі або іншому сховищі. Важливо, щоб приміщення добре вентилювалося, і температура була +14°C. Паростки за такого способу будуть більш витягнуті, бліді та крихкі, тому доведеться із картоплею поводитись максимально акуратно.

При вологому пророщуванні насіннєві бульби складають в ящики, засипають тирсою або сумішшю тирси з торфом. Цей субстрат потрібно регулярно зволожувати розчином із суперфосфату і калійної солі (на 10 л води потрібно 2 ст. л. суперфосфату і 2 ч. л. калійної солі). На світлі паростки з'являються на 16-18 день, а в темному приміщенні - на 20-25 день. Однак, такий метод пророщування складніший. Проте він дозволяє розраховувати на більш ранній урожай.

Зазвичай картоплю на одній грядці саджають не більше двох разів поспіль. Після цього її слід замінити на іншу культуру. Якщо картоплю вирощувати на одній грядці кілька років, це зашкодить і врожаю, й родючості ґрунту.

Досвідчені городники категорично не радять садити після картоплі баклажани, помідори, гострий і болгарський перець, полуницю та суницю.

Зараз ви читаєте новину «Як насіннєву картоплю підготувати до посадки: корисні поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі