середа, 02 жовтня 2024 02:20

Як листя волоського горіха допоможе в саду та на городі: корисні поради

Як листя волоського горіха допоможе в саду та на городі: корисні поради
Листя волоського горіха можна використати в саду та на городі. Фото: ukr.media

Вважають, що волоський горіх негативно впливає на сусідні культури, але його листя може бути корисним для садівників.

Із нього, зокрема, можна виготовити ефективне добриво, пише Gazeta.ua.

Справа в тому, що листя волоського горіха містить юглон. Це природний гербіцид, що пригнічує ріст інших рослин. Тому під самим деревом зазвичай нічого не росте. А найбільше юглону міститься в коренях. Але восени, після опадання листя, його кількість значно зменшується.

Тому зібране восени листя можна використовувати як добриво. Воно містить багато органічних речовин та корисних для ґрунту і рослин поживних елементів. Юглон швидко розкладається в ґрунті і стає поживним середовищем для бактерій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як підготувати виноград до зими: важливі поради

Одним із найкращих способів використання листя горіха є компостування. Листя потрібно зібрати восени та додати до компостної ями разом із азотними добривами і перегноєм.

При цьому кожен шар слід добре зволожувати, а зверху компост накрити плівкою. Навесні компостну купу перевертають для рівномірного дозрівання. Готовим компостом підживлюють рослини восени наступного року.

Листя волоського горіха також добре підходить для мульчування. Найкраще використовувати його для захисту кущів роз, цибулинних квітів, саджанців плодових дерев, а також для висаджених восени цибулі та часнику.

Така мульча допоможе зберегти вологу у ґрунті, захистить від вимивання поживних речовин, а також виконуватиме антисептичну функцію.

Щоб позбутися у листі юглону, його можна спалити. А отриману золу використовувати як добриво для зниження кислотності ґрунту. Вона містить багато мікроелементів та підходить для більшості рослин. Але таку золу не рекомендують використовувати для ґрунтів з нейтральною реакцією.

Листя волоського горіха також допомагає боротися зі шкідниками та хворобами рослин завдяки природному антисептичному ефекту. Його використання як мульчі або компосту підвищує родючість ґрунту та захищає рослини від впливу низьких температур.

Осіннє листя зазвичай намагаються швидко прибрати із саду чи ділянки. Однак, досвідчені садівники радять не викидати все опале листя. Частина його може принести користь.

Зокрема, листя можна використати для утеплення рослин.

Зараз ви читаєте новину «Як листя волоського горіха допоможе в саду та на городі: корисні поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі