понеділок, 08 квітня 2024 15:18

Спецтема: Війна Росії проти України

Викрили нові "схеми для ухилянтів": серед фігурантів - очільник ВЛК та мобілізований депутат
5

СБУ викрила нові схеми для ухилянтів у чотирьох областях
Фото: СБУ
СБУ викрила нові схеми для ухилянтів у чотирьох областях
СБУ викрила нові схеми для ухилянтів у чотирьох областях
СБУ викрила нові схеми для ухилянтів у чотирьох областях
СБУ викрила нові схеми для ухилянтів у чотирьох областях

Служба безпеки і Національна поліція заблокували ще чотири схеми ухилення від мобілізації та нелегального виїзду за кордон чоловіків призовного віку.

У різних регіонах України затримано всіх організаторів оборудок. Серед них - голова районної військово-лікарської комісії та мобілізований депутат сільради, повідомила пресслужба СБУ.

За гроші фігуранти пропонували ухилянтам втекти до Євросоюзу, використовуючи підроблені документи або в обхід пропускних пунктів.

Вартість таких "послуг" становила до $12 тис.

На Тернопільщині: заблоковано канал нелегальної міграції, який організував депутат місцевої сільради.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ його мобілізували до однієї з військових частин Сил оборони. Під час військової служби він почав підробляти листи-обґрунтування на безперешкодне ввезення гуманітарних вантажів нібито для потреб українських захисників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це неприпустимо, вони - не прохачі, не агітатори": Павлюк різко відповів на цькування працівників ТЦК

На підставі підроблених листів потенційних призовників вносили до системи "Шлях". Згодом вони безперешкодно виїжджали за межі нашої держави.

В Одеській області: затримано голову районної військово-лікарської комісії, який продавав фіктивні документи про непридатність до служби за станом здоров'я.

Підшукувати клієнтів допомагав посередник. Ним виявився лікар-травматолог з місцевої лікарні, якого співробітники СБУ затримали ще на початку цього року.

На Прикарпатті: нейтралізовано злочинне угруповання, яке діяло на території Івано-Франківської та Закарпатської областей. Зловмисники переправляли ухилянтів до сусідньої країни вплав через річку Тиса або лісовими стежками в обхід пунктів пропуску.

Для цього фігуранти заздалегідь готували відповідні "маршрути" та інструктували втікачів про їхні дії під час незаконного перетину держкордону.

У Черкаській області: затримано засновника місцевого благодійного фонду, який торгував "посадами" у лавах організації для виїзду за межі України під виглядом волонтерів.

Служба безпеки України заблокувала три схеми ухилення від мобілізації і незаконного виїзду за кордон чоловіків призовного віку.

Організаторів оборудок затримали в Одеській, Івано-Франківській і Закарпатській областях.

Вартість "послуг" ділки оцінювали до $12 тис. Сума залежала від терміновості втечі та її способу.

Зараз ви читаєте новину «Викрили нові "схеми для ухилянтів": серед фігурантів - очільник ВЛК та мобілізований депутат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі