четвер, 22 січня 2015 14:36

В Одесі відкрили безкоштовний хостел для переселенців

В Одесі відкрили безкоштовний хостел для переселенців

В Одесі за адресою вулиця Буніна, 12 відкрили безкоштовний хостел для вимушених переселенців із Донбасу та Криму. Тут можна помитися, переночувати та отримати їжу на період, поки людина знайде роботу та житло. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповів адміністратор закладу Іван Гайдаржи. Допомогли організувати безкоштовне житло благодійні фонди та волонтери міста - заплатили оренду, привезли обігрівачі, бойлер, пральну машину, газову плиту, мікрохвильовку та необхідний посуд.

Ідею надавати житло на короткі строки запропонував Юрій Дяченко.
"Було багато варіантів, де селити людей. Але ніша із короткочасним перебуванням не була заповнена. Я прийшов на вокзал, а там прямо в кріслах спали люди, бо не знали куди їм іти й до кого звернутися. Тому виникла ідея створити такий безкоштовний хостел. Головне не ставитися до переселенців як до інвалідів. Це нормальні люди, які не з власної вини потрапили в складні умови і їм потрібна допомога. А ще - час, аби адаптуватися в нових умовах. Термін проживання ми обговорюємо з кожним індивідуально - комусь потрібна доба, комусь місяця замало. Для нас головне бачити, що за час проживання у нас людина прагне вирішити свої проблеми. У разі потреби ми надаємо безкоштовну психологічну та юридичну підтримку", - розповів координатор проекту Юрій Дяченко.

В приміщення, яке орендували волонтери, раніше теж був хостел. Проте деякі кімнати довелося переробити.

"В цьому приміщенні і раніше був хостел, тільки платний.  Для комфортного проживання тут є все необхідне - три спальні кімнати із двоярусними ліжками, кухня, санвузли та душові із гарячою водою. Всіма необхідними продуктами забезпечують волонтери. А люди самі готують та прибирають за собою", - каже Іван Степанович.

Для постояльців діють однакові правила - не курити, не розпивати спиртні напої. Щоб поселитися до хостелу необхідно мати паспорт з пропискою та пройти медичне обстеження.

"Зараз у нас проживає 14 людей, хоча могли б розмістити 30. Частина меблів звідси була вивезена. Не вистачає ліжок, тому вимушені поки що відмовляти. Є одна родина із 13-річним сином. Є пристарілі люди. Але більшість працездатні, шукають роботу та житло. Ті, хто облаштовується - переїжджає від нас", - додає Гайдаржи.

Адміністрація хостелу просить небайдужих одеситів долучитися до благочинної роботи. Та по можливості допомогти з ліжками та постільною білизною.

Зараз ви читаєте новину «В Одесі відкрили безкоштовний хостел для переселенців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі