пʼятниця, 17 травня 2013 03:46

У Полтаві провели обласний конкурс фотолюбителів "Моя Україна"
10

Фото: Фото: Микола Марченко

Протягом 15–16 травня на базі центру науково-технічної творчості учнівської молоді (ЦНТТУМ) Полтавської облради команди-учасники з різних навчальних закладів змагалися за право взяти участь у всеукраїнському конкурсі фотолюбителів.

Учасники конкурсу мали привезти із собою та представити по 5 фоторобіт.

"Фотоконкурс проводимо вже більше 10 років. Згідно положення команди-учасники повинні складатися із 2 фотографів. Фотороботи переможців представимо на всеукраїнському конкурсі. Призери цього конкурсу матимуть змогу відпочити у міжнародному таборі "Артек",– розповідає директор ЦНТТУМ Володимир Діброва, 51 рік.

Свої фотографії в оргкомітет на реєстрацію подають представники із райцентру Велика Багачка. Дівчата трохи хвилюються, про щось перешіптуються.

"В минулому році ми стали переможцями цього конкурсу. Як складеться доля зараз –спрогнозувати важко. А взагалі-то я люблю працювати із фотографіями жанрової тематики. Не можу забути один випадок. Мій менший братик взяв кота і почав давити. І в цей час скорчив таку рожу – що аж просилась на фото. Поки побігла по фотоапарат, то кіт утік за хату", – розповідає представниця команди із Великої Багачки Діана Кірьян, 16 років.

Оголошують про другий етап фотоконкурсу.

Він полягає у пошуку типажів в обласному центрі та підготовці протягом одного дня фотографій у трьох номінаціях: пейзаж, портрет та жанрове фото.

Представники команд-учасниць змагань розходяться по місту.

Четвер, 10 година ранку. Журі починає роботу по оцінці представлених на конкурс фотографій.

В цей час у актовій залі ЦНТТУМ для учасників фотоконкурсу "Моя Україна" майстер-клас проводить відомий у Полтаві фотограф-професіонал Юрій Жолтишев, 50 років.

За його словами, для фотографа головне – це постійний процес самовдосконалення.

"Не треба ображатися на критику зі сторони. Вона допомагає професійному зростанню фотографа. Не даремно на Сході побутує цікаве прислів'я: "Той, хто хвалить мене – той мій ворог. А той хто критикує мене – той мій учитель", – говорить Жолтишев.

На його переконання, художня фотографія — це особливий вид мистецтва.

"Часто буває, не вистачає простору і погляд глядача не може увійти в фотографію. От представили на фотоконкурс кульбабу. А поглядом зачепитися немає за що. Якщо це навіть макрозйомка, то обов'язково повинен бути життєвий простір навколо цієї кульбаби", – пояснює фотограф.

"Закони композиції для того, щоб полегшити сприйняття", – чути репліку із залу.

"Ні, фотографія цінується не лише композицією. Композиція узагальнено — це те, що хочеться розглядати. У фотографії існує поняття золотої пропорції. Якщо об'єкт не в центрі кадру, то в картину, тобто фотографію, можна поглядом увійти. Її хочеться розглядати. Фотографія має розповідати про те, що можна додумати", – зазначає маестро.

У залі серед учасників конкурсу чути якесь пожвавлення. Дві дівчини та хлопець напівголосно про щось дискутують.

"Є відомий фотограф із світовим ім'ям Скот Келбі. Це ім'я можна забити у пошуковик. Із його статей можна багато почерпнути про фотографію та композицію. То ж рекомендую", – лунає чиясь репліка із залу.

За кілька хвилин журі оголошує переможців конкурсу.

У номінації "Портрет" перемогу здобуває Крутієнко Ксенія із Полтавського міського центру позашкільної освіти. За жанрове фото перше місце отримує Гапон Тетяна із Кременчука.

У загальнокомандному заліку перемогу присуджують команді фотолюбителів Миргородської СЮТ у складі Христини Подать та Катерини Вороніної.

Зараз ви читаєте новину «У Полтаві провели обласний конкурс фотолюбителів "Моя Україна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі