четвер, 13 липня 2023 12:57

Спецтема: Війна Росії проти України

В окупантів нові плани щодо ЗАЕС – МАГАТЕ

В окупантів нові плани щодо ЗАЕС – МАГАТЕ
На двох водоймах для охолодження реакторів ЗАЕС поки що стабільний рівень води. Фото: Енергоатом

Російські окупанти на Запорізькій атомній електростанції планують перевести четвертий реакторний блок із холодного зупину до гарячого.

На двох водоймах для охолодження реакторів ЗАЕС поки що стабільний рівень води, інформує пресслужба Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) за результатами моніторингу.

"Станція окремо готується до переведення одного з реакторних блоків з холодного зупину на гарячий, після чого п'ятий енергоблок, який зараз перебуває в режимі гарячого зупину, буде переведений на холодний зупин для проведення профілактичних робіт, які можливі лише за холодного зупину. Інші блоки залишаються у холодному режимі", – йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МАГАТЕ запевняють, що на ЗАЕС мінувань немає

Експерти МАГАТЕ досі не підтверджують наявність вибухівки. Водночас окупанти досі не дозволили їм обстежити дах енергоблоків № 3 та №4.

Також агентство закликало ЗАЕС дослідити можливість встановлення зовнішнього котла для вироблення необхідної пари, щоб перевести всі енергоблоки у стан холодного зупину.

"Основні водоймища для охолодження реакторів Запорізької атомної станції мають стабільний рівень води, який знижується на 1-2 см за добу через випаровування та використання. На станції достатньо води на кілька місяців", – сказано у звіті.

На Запорізькій атомній електростанції в тимчасово захопленому Енергодарі на Запоріжжі виникла нова загроза. Російські окупанти довіряють керування об'єктом недосвідченим спеціалістам з РФ. Ворог призначає на посади своїх "спеціалістів" без необхідних знань і навичок.

Зараз ви читаєте новину «В окупантів нові плани щодо ЗАЕС – МАГАТЕ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі