четвер, 12 листопада 2015 21:44

Три управління об'єднують в Центр громадського здоров'я

Три управління об'єднують в Центр громадського здоров'я
фото: Тетяна САРАХАН

До кінця року реорганізують підприємства Держсанепідемслужби України. Створять Український Центр громадського здоров'я з трьох установ – Служби захисту прав споживачів, санітарної та ветеринарної служб.

Директор вінницького обласного лабораторного центру санепідемстанції Валентина Зайцева розповіла кореспонденту Gazeta.ua, в об'єднанні бачить руйнацію служби.

"Грузія, яка ліквідувала СЕС, зараз заново збирає все по крупинках. У нас відбувається руйнація служби, яку створювали століттями відомі вчені. Колеги не знають, що їх чекає. Нам повідомили про скорочення. А чи звільнимо 50 чи двох, не знаю. Зараз деякі самі звільняються. Якщо знайдуть роботу, назад не повернуться. А ми втратимо професіоналів" - говорить Валентина Зайцева. – В райцентрах залишились лиш керівники аби видавати якісь дозволи чи висновки. Така ситуація по всій області і Україні.

У СЕС поки не розуміють, за яким форматом будуть працювати. Кажуть, немає ні положення, ні статуту, ні структури.

"До цього часу мали чіткі обов'язки: ветслужба контролює товар від поля до прилавку, ми – від прилавку до споживача, - додає. - Ніби функції залишаться ті ж. Думаю, керівник матиме трьох заступників по кожному напрямку. Лише санітарна служба багатогранна. Працює в абсолютно в різних напрямках. Ми не зможемо займатися лиш безпекою та якістю харчових продуктів. А дитсадки та школи хто має контролювати?".

Попри реорганізацію лабораторія СЕС працює. За власні гроші можна провести аналіз води у криниці чи провести дослідження продуктів.

Нагадаємо, реорганізація системи Держсанепідемслужби розпочалася торік восени. До кінця листопада працівники вінницької міської СЕС у відпустці без збереження зарплати. Службу поки не фінансують з держбюджету. У випадку якоїсь надзвичайної ситуації у Вінниці санлікарів визвуть на роботу.

Зараз ви читаєте новину «Три управління об'єднують в Центр громадського здоров'я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі