вівторок, 11 квітня 2017 04:12

Селяни роблять дорогу із залишків метеориту

Селяни роблять дорогу із залишків метеориту
Селяни роблять дорогу із залишків метеориту Фото: I-Vin

Біля села Іваньки Липовецького району на Вінниччині люди роблять дорогу із каміння, яке беруть із кратеру утвореного падінням метеориту. Шлях потрібен щоб доїхати до села і дістатися туристам до самого кратеру.

"Селяни намагаються ремонтувати дороги самотужки вже майже тридцять років. Спочатку привозять величезні камені з кратеру. Потім розбивають їх молотами і вручну засипають камінням ями", - повідомляє Vinnitsaok.

Мешканка села Іваньки Галина Лайтарнюк розповідає, що їм навіть діти допомагають і приїжджі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Липовці розвиватимуть велотуризм

"Село поряд із таким цікавим місцем, але залишилось відрізаним від світу. У дощ цією дорогою навіть по хліб не можна пройти. Не може доїхати навіть "швидка", - каже жінка.

"Хочемо гарні дороги мати, гарну інфраструктуру. Хочемо, щоб туристи до нас підтягнулися і побачили це диво. Але що ми можемо на цьому рівні зробити", - коментує ситуацію Сергій Соболь, сільський голова села Іваньки.

Між селами Лугове Іллінецького району та Іваньки — Липовецького на Вінниччині є метеоритний кратер. Його діаметр сягає 7 км, а глибина 600–800 м. Учені вважають, що ця астроблема (зоряна рана. — "ГПУ") найбільша та найстаріша в Європі. Метеорит вагою 40 млн тон упав 400 млн років тому. Із райцентру Липовець до кратера можна добратися дорогою до села Іваньки. Нею Тарас Шевченко йшов зі Сквири до Кам"янця-Подільського.

Зараз ви читаєте новину «Селяни роблять дорогу із залишків метеориту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі