вівторок, 12 серпня 2014 16:25

"Мета у Чуркіна була така ж, як у Путіна, - зруйнувати" - у Львові знову загаворили про ЛАЗ

"Мета у Чуркіна була така ж, як у Путіна, - зруйнувати" - у Львові знову загаворили про ЛАЗ

Чиновники Львівщини вирішили націоналізувати місцеві підприємства. Про це заявив перший заступник голови Львівської облдержадміністрації Йосип Ситник. Почнуть із ЛАЗу, який є зараз у власності російського бізнесмена Ігора Чуркіна. З подібною ініціативою адміністрація планує звернутися до Кабміну. Зараз збирають інформацію про сплату податків цим заводом за останніх 5 років. З подібними заявами до центральної влади не раз зверталися і Львівська міська та обласна ради.

"Останній "ляп" чиновника - це лише гучна заява, - пояснює економіст Володимир Харко. - Ніякі листи Кабміну не мають сили. Забрати підприємство може лише суд. Просто так- "а давайте ми повернемо ЛАЗ державі!" - не буває. Треба довести, скільки коштів вкладено чи не вкладено у завод. Цей судовий процес може тягнутися роками. За цей час зазвичай і власники міняються. І спитати немає з кого. І так по кожному підприємству. Такі заяви свідчать про непрофесійність та популізм влади".

За принципами ринкової економіки, держава - неефективний власник. Тому усі підприємства, крім стратегічних - які стосуються природних ресурсів або безпеки, віддає у приватну власність.

"І тут важливо добре виписувати угоду та слідкувати за її дотриманням, - наголошує спеціаліст. - В угоді має бути два основних пункти: що новий власник буде виконувати економічну функцію підприємства - буде виробництво. І що буде виконуватися соціальна функція - виплачуватиметься зарплата, зберігаються робочі місця, підтримують гуртожитки та навчальні комбінати, які належать підприємству. У випадках з неефективним власником угоду треба розривати своєчасно. Вже надто пізно щось вимагати від власника, який стільки років робив що хотів. Тепер важко зібрати доказову базу. Зазвичай за дотримання угоди наглядає Фонд держмайна. Він і подає до суду. Однак ця структура робила рад замовних приватизацій, її політика спрямована на розкрадання державного майна. Також націоналізація - не кінцева мета. Тому потім підприємство держава знов віддасть в інші руки. І де гарантія, що цього разу угоду випишуть грамотно і за її дотриманням будуть дивитися?"

Колишній працівник заводу 82-річний Роман Пак відстоює реприватизацію ЛАЗу з 2008 року. Він очолює раду ветеранів заводу. Каже, має усю доказову базу, що завод приватизовано Чуркіним незаконно. Усі ці роки також ходить по кабінетах голови облради, прокуратури, пише листи у столицю.

"Зараз ми звернулися до нового президента. Відповіді ще не отримали. Діяти треба негайно, бо працівники, які ще залишилися, роками не отримують зарплати і розносять з заводу останні верстати і двигуни. Діри у парканах кругом. Звертався я до Самооборони і Правого сектора, щоб взяли завод під свою охорону, але їм чогось байдуже. Більшість начальників на заводі давно позвільнялися. Головна мета у Чуркіна була така ж, як у Путіна, - зруйнувати".

Сьогодні на заводі немає прес-служби. Колишні її працівники уникають питань про завод. Вхід перенесли із головного на вул. Стрийській у чорний - в сторону Сихова.

Зараз ви читаєте новину «"Мета у Чуркіна була така ж, як у Путіна, - зруйнувати" - у Львові знову загаворили про ЛАЗ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі