пʼятниця, 26 серпня 2022 15:52

Спецтема: Війна Росії проти України

Мешканцям Запорізької області радять запасатися "буржуйками"

Мешканцям Запорізької області радять запасатися "буржуйками"
Запорізьку область очікує найскладніший опалювальний сезон. Фото: t.me/zoda_gov_ua

Запорізьку область очікує найскладніший опалювальний сезон. Тому радять готуватися вже зараз.

Сьогодні російські окупанти внаслідок пошкодження магістральних газопроводів залишили без газопостачання 269 населених пунктів регіону. Це орієнтовно 570 тис. населення, повідомили в Запорізькій обласній військовій адміністрації 26 серпня.

Знеструмленими залишаються 72 населені пункти. А це понад 50 тис. жителів без електропостачання.

"Учора внаслідок терористичних дій окупантів вперше в історії зупинили Запорізьку атомну станцію. Спрацював аварійний захист енергоблоків: після того, як внаслідок російського обстрілу була пошкоджена остання робоча лінія віддачі потужності станції в енергосистему України. Вся тимчасово непідконтрольна Україні територія області тимчасово залишилася без електропостачання", – зазначила пресслужба.

Вкотре наголосили, що мешканцям Запорізької області необхідна евакуація. Загарбники не залишають вибору напередодні початку опалювального сезону.

"У разі неможливості евакуації необхідно забезпечити резервне опалення з використанням альтернативних газу й електроенергії видів палива (вугілля, дрова, пелети)", – написали в Запорізькій ОВА.

На підконтрольних Україні територіях зберігається тариф на газопостачання та теплопостачання на рівні опалювального періоду 2021-2022 року. Водночас населенню треба вжити заходів зі зменшення споживання енергоносіїв в опалювальний період, утеплення осель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Глава МАГАТЕ зробив заяву щодо Запорізької АЕС

"Приватний будинок переважно обігрівають автономними газовими або електричними системами. Оскільки ситуація з подібними енергоресурсами складна й нестабільна, доцільним є встановлення автономного твердопаливного котла, який стане резервним паливним обладнанням, встановлення "буржуйки". У багатоквартирному будинку із централізованим опаленням встановлення "буржуйки" є недоцільним і пожежонебезпечним, тому альтернативним обігрівачем є електрична батарея. Але треба врахувати стан внутрішніх електричних мереж у будинку, щоб також не спровокувати пожежу", – наголосила пресслужба.

Щоб мінімізувати втрату тепла, треба підготувати квартиру:

– встановити тепловідбиваючі екрани між стіною та батареєю;

– прибрати штори на рівні батареї;

– провести теплоізоляцію вікон і дверей (заклеїти вікна скотчем або клейкою стрічкою);

– максимально утеплити балкон.

У багатоквартирному будинку:

– провести теплоізоляцію внутрішньобудинкових мереж теплопостачання;

– утеплити двері й вікна в під'їздах;

– перевірити арматуру регулювання на вході;

– оперативно виконувати аварійно-ремонтні роботи.

"Ці заходи допоможуть підвищити енергоефективність оселі й мінімізувати втрати тепла під час проходження цього вкрай складного опалювального періоду", – підсумували в ОВА.

25 серпня Запорізьку АЕС вперше в історії повністю від'єднали від енергомережі. Це сталося в результаті пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС.

На околиці Енергодара, де розташована станція, російські окупанти підпалили ліс.

Запорізьку атомну електростанцію під'єднали до мережі. АЕС знову виробляє електроенергію для потреб України. Про це в п'ятницю, 26 серпня, повідомив голова Херсонської обласної військової адміністрації Ярослав Янушевич.

Зараз ви читаєте новину «Мешканцям Запорізької області радять запасатися "буржуйками"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі