вівторок, 03 січня 2023 13:49

Спецтема: Війна Росії проти України

Маляр запитали, чи попередять українців про новий наступ РФ

Маляр запитали, чи попередять українців про новий наступ РФ
Заступниця міністра оборони Ганна Маляр впевнена, що попереджувати про новий наступ Росії "було б некоректно". Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Попереджувати про повторний масштабний наступ Росії "було б некоректно", оскільки противник має кілька сценаріїв і ухвалює рішення в останній момент.

Водночас Україна готується до будь-яких дій ворога. Про це заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр в телемарафоні "Єдині новини" 3 січня, передає Gazeta.ua.

Її запитали журналісти, чи можливі якісь попередження від влади у разі великого наступу ворога. Наприклад, з півночі. За словами Маляр, "в цій ситуації не коректно говорити про попередження".

"Тому, що у ворога так само є, як і було декілька сценаріїв, і вони орієнтуються по ситуації. Вони теж приймають рішення в останні години й ті, хто його виконують, вони не знають за день до того як, де і які будуть виконувати рішення", – пояснила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що зараз відбувається на фронті: свіжі карти боїв від ISW

Додала, що противник орієнтується по ситуації та по динаміці фронту, розраховуючи ресурси.

"Ми завжди відкрито говоримо, що зараз на території Білорусі відбувається рух особового складу та техніки. Він відбувається з лютого. Вони постійно імітують там навчання. Насправді ж ми розуміємо, що це стан готовності", – зауважила Маляр.

Вона нагадала, що територія Білорусі постійно використовується росіянами для війни проти України.

"Про те, що може бути більш інтенсивно використана Білорусь? Росія може використати все що завгодно, це війна. Тому всі повинні бути готові до будь-якого розвитку подій...", – додала Маляр.

У Білорусі за наказом самопроголошеного президента Олександра Лукашенка триває так звана "раптова перевірка боєздатності", в рамках якої білоруські військові здійснювали кидки до кордону з Україною, розгорталися на полігонах, відпрацьовували форсування річок неподалік кордону з Польщею.

21 грудня з'явилася інформація про те, що Білорусь обмежила доступ до трьох районів Гомельської області, які межують з Україною. А саме – у межах прикордонної смуги Лоївського, Брагінського та Хойніцького районів. Вони межують з Київською та Чернігівською областями України. Саме з території цих районів почався наступ російських військ на Київ у лютому.

Аналітики американського Інституту вивчення війни оцінюють повторний наступ росіян з білоруської території як малоймовірний, але можливий.Такої ж думки переважно й української експерти.

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний раніше заявив, що російський ворог знову піде на Київ. Для цього, за його словами, росіяни готують близько 200 тис. нових солдатів.

Зараз ви читаєте новину «Маляр запитали, чи попередять українців про новий наступ РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі