четвер, 23 серпня 2018 11:46

Євангеліє 1144 року повернули до музею

Євангеліє 1144 року повернули до музею
Отець оголосив: ця подія увійде до історії України. Фото:joymylife.org.ua

У селі Крилос Галицького району Івано-Франківської області патріарх Української греко-католицької церкви Святослав повідомив про повернення копії Галицького Євангелія 1144 року до музею "Митрополичі палати".

Він презентував вірянам науково-популярний збірник "Духовна спадщина Давнього Галича". Важливою частиною цього збірника є видрукуване з точних фотокопій Галицьке Євангеліє 1144 року. Наголосив, що ця подія увійде до історії України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи розповіли про столицю Білої Хорватії на території України

Крилоське Євангеліє 1144 року – найдавніше рукописне Євангеліє з точно датованих слов'янських рукописів Євангелія. Рукопис створено в Галицько-Волинському князівстві.

На початку XIV століття, після доповнення рукопису Крилоське євангеліє вкладено якимось Яковом у інший храм. Запис про це зберігся на ст. 111, але її початок втрачено та назва храму залишається невстановленою", - йдеться на сайті прес-служби Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

Ще 1576 року рукопис перебував в Успенському кафедральному соборі Крилоса, про що свідчить залишений на ньому підпис єпископа Гедеона Балабана. Згодом, Євангеліє потрапило в Молдову, а пізніше в невідомий час рукопис потрапив в Москву до справників друкарського двору ієромонаха Тимофія. У 1920 рукопис надійшов у відділ рукописів Державного історичного музею, де зберігається донині.

Копія Галицького Євангеліє тепер зберігатиметься в музеї "Митрополичі палати", старовинному пам'ятнику архітектури. У минулому будівля слугувала резиденцією митрополита УГКЦ Андрея Шептицького. Зараз це музей історії Галича.

Працівники культурно-археологічного центру "Пересопниця", що на Рівненщині, запустили новий проект із озвучення Пересопницького Євангелія.

Зараз ви читаєте новину «Євангеліє 1144 року повернули до музею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі