понеділок, 20 лютого 2023 05:30

Церковне свято 20 лютого – сьогодні моляться ченцю, який попереджав про напад агресора

Церковне свято 20 лютого – сьогодні моляться ченцю, який попереджав про напад агресора
Лука Елладський із дитинства вів аскетичний спосіб життя. Підлітком багато молився Богу. ФОТО: wikimedia.org

Сьогодні християни згадують преподобного Луку Елладського, який народився у 896 році в грецькому місті Касторія.

Його батьки Стефан та Єфросинія були хліборобами. Тому майбутній святий із братами та сестрами з дитинства багато працював у полі. З юного віку він почав дотримуватися суворого посту – не їв м'яса, яєць та молочних продуктів.

Після смерті батька, святий все більше часу став присвячувати молитвам. Його мати не раз бачила, як син під час звернення до Бога стояв не на землі, а підносився у повітря, згідно церковних переказів.

У 14 років майбутній преподобний зустрів ченців і вирішив сам прийняти постриг. Утік з дому таємно від матері та оселився в одному з афінських монастирів. Однак його настоятель наказав юнаку повернутися до матері. Святий виконав прохання, але за деякий час добився благословення матері та вирушив до усипальниці святих Косми і Даміана. Там жив максимально аскетичним життям і був пострижений у ченці двома ченцями-паломниками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як сьогодні можна врятувати дітей від хвороб

У 917 році на Грецію напали болгари і Лука із сільськими жителями переселився на інший острів. Згодом агресори прийшли і туди та вбили селян. Лука мав дар передбачення і попереджав людей про небезпеку, але йому ніхто не повірив. Сам святий зміг перебратися до міста Коринф.

946-го святий оселився в населеному пункті Стірісе, де побудував храм. До нього почали сходитися люди і утворилася громада.

Святий Лука помер у 56 років.

Учора християни згадували святителя Фотія, який жив у IX ст. у Візантії. Він походив зі знатної родини, тому був наближений до імператорського двору.

За життя Фотій був двічі патріархом Константинопольським та стільки ж разів – усувався з престолу. Помер преподобний наприкінці IX ст.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 20 лютого – сьогодні моляться ченцю, який попереджав про напад агресора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі