неділя, 19 лютого 2023 05:30

Церковне свято 19 лютого – сьогодні моляться відомому патріарху

Церковне свято 19 лютого – сьогодні моляться відомому патріарху
Святий Фотій був патріархом Константинопольським. ФОТО: cerkva.te.ua

Сьогодні християни згадують святителя Фотія, який жив у IX ст.

Фотій народився у Візантії в благочестивій і знатній родині. Отримав гарну освіту та був вихований у християнських традиціях.

У молодому віці він служив чиновником при імператорі Михайлі ІІІ. Приблизно ж у той період Фотій прийняв чернецтво.

У 857-му майбутній святий став патріархом Константинопольським. Цей сан йому дістався за рішенням імператора, який посварився із попередником Фотія, архієпископом Ігнатієм.

Будучи патріархом, Фотій активно боровся проти єретиків та іконоборців. Сприяв поширенню впливу візантійської церкви на слов'ян. Зокрема, у Болгарії та Русі. Також Фотій вступив у протистояння з Папою римським Миколою І, який намагався підпорядкувати собі патріарха Константинопольського. В результаті – між римо-католицькою і православною візантійською церквою стався розкол. А сам Фотій був невдовзі усунутий із престолу новим імператором Василієм І Македонянином.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яка прикмета натякне на посуху влітку та як сьогодні відганяли нечисть від двору

У 879 році патріарх Константинопольський Ігнатій помер. Єпископи скликали Собор і знову возвели Фотія на престол. Архієпископом Константинопольським його визнав і новий Папа Іван VIII.

Проте у 886 році Фотія звинуватили у змові проти імператора Лева VI та знову позбавили сану. За кілька років святий помер в Армонійському монастирі.

Учора православні згадували святителя і чудотворця Феодосія Чернігівського, який народився у 1630-х роках на Поділлі. За життя він був знаним архіпастирем та всіляко сприяв розвитку монастирів у Києві та Чернігові.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 19 лютого – сьогодні моляться відомому патріарху». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі