неділя, 09 березня 2014 10:05

200-річчя Тараса Шевченка: на Черкащині не вистачило грошей для ремонту шевченківських об'єктів
24

Хата чумака у с. Моринці
Фото: Ірина ПАТЛАТЮК
Резиденція Енгельгардта у с. Будище

Сьогодні на Черкащині відзначають 200-річчя Тараса Шевченка. Попри те, що підготовку розпочали торік, більшість шевченківських об'єктів не готові до прийому туристів. За офіційною інформацією, на всі роботи у комплексах "Батьківщина Тараса Шевченка" у Звенигородському районі і "Національний заповідник Тараса Шевченка" у Каневі мали виділити біля 76 мільйонів гривень. Виділили 41 мільйон і з початку року фінансування призупинили.
Напередодні свята кореспондент Gazeta.ua побував у селах Моринці, Шевченкове та Будище, що входять у заповідник "Батьківщина Тараса Шевченка". У Моринцях готовий приймати туристів діючий комплекс, де відтворені хати діда та батька Кобзаря. Скандально відому Хату чумака у цьому селі завершував реконструювати народний майстер Віктор Зорькін.
"Обіцяли виділити 700 тисяч гривень, - розповів майстер. – З них не виділили з бюджету нічого. Ті роботи, що виконані, на кошти благодійників. По плану тут має бути діючий музей, де б працювали народні майстри".
У Шевченковому до 9 березня відремонтували адміністративний корпус музею, котельню та проклали алею у парку. На ремонт музею та оновлення експозиції гроші не виділили.
"Музей привели до ладу власними силами, - говорить директор музею Богдан Писар. – Для ремонту мали виділити 1 мільйон 200 тисяч. З них 300 тисяч треба на систему кондиціонування. Додатково 500 тисяч на оновлення експозиції. Коли приймали бюджет, то суми зменшили до 900 тисяч на ремонт і 400 тисяч на експозицію, але не виділили нічого. На алею та благоустрій території було виділено 1 мільйон 200 тисяч, на ремонт котельні 450 тисяч".
У Будищі заморозили реконструкцію літньої резиденції пана Енгельгардта, де козачкував Тарас. На всі роботи потрібно було 17,6 мільйонів гривень, проте виділили лише трохи більше семи мільйонів. Це перша реконструкція маєтку. Ні в радянські часи, ні в роки незалежності ніхто відновленням резиденції не займався. На території комплексу є два дуби, які ростуть з часів Тараса Шевченка. Туристи відвідують комплекс безкоштовно. Чи буде відкрита територія після заморозки будівництва невідомо.

Зараз ви читаєте новину «200-річчя Тараса Шевченка: на Черкащині не вистачило грошей для ремонту шевченківських об'єктів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі