субота, 19 січня 2019 13:05

Сухе взуття, зручний одяг та теплий чай: поради від бувалого моржувальника

Сухе взуття, зручний одяг та теплий чай: поради від бувалого моржувальника
Дмитро Геращенко занурюється в ополонку на Водохреще 10 років поспіль. Фото:Facebook

Купатися в ополонці на Водохреще 19 січня для багатьох — традиція. Це свято символізує оновлення. Однак потрібно знати, як правильно це робити.

Досвідом моржування з "Газетою" поділився Дмитро Геращенко із села Великий Тростянець Полтавського району.

До моржування полтавця привчив його одногрупник. Десять років тому вони разом поїхали на річку Ворскла у село Буланове. Відтоді занурюється в ополонку щороку.

"Зроблю це вже вдесяте. Після занурення поповнююся силами, з'являється заряд енергії. З цим і входжу в новий рік", - розповів Геращенко.

Вперше пірнати було страшнувато. Чоловік думав, що не зможе купатися в мороз. Мав здолати психологічний бар'єр.

"Навколо була крига, сніг. Занурився тричі, як і годиться. Від емоцій забило подих. Мозок включився тільки на березі. Словами це відчуття не можливо передати. Треба тільки пробувати. Швидко витерся рушником. Одягся. І не захворів", — каже Дмитро Геращенко.

Кілька разів купався у Нижніх Млинах на Ворсклі. Там на Водохреще збирається багато людей.

"В ополонку ниряю зазвичай на 19 січня. Буває, з компанією ходимо в баню. Тоді купаюся в холодній воді або у водоймі, якщо є. Так відпочиваю в різних містах України: Полтаві, Харкові, Києві. Я багато подорожую. Цього року не знаю, де буду на Водохреще. Скоріше за все, на рідній Полтавщині, може, у Шишаках чи Опішні. Але є варіант, що піду на пляж у Харкові. Зараз із сім'єю у цьому місті. Маю справи", - говорить.

Радить іти до ополонки з кимось за компанію, аби уникнути небезпечних ситуацій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полтавець розповів, як святкує Водохреще

"Обов'язково беру ковдру, щоб на неї стати. Треба мати тепле взуття, в яке легко вскочити, щоб ноги не змерзли. Одяг має бути вільний, без зайвих ґудзиків, аби швидко вдягтися. Зігріватися краще трав'яним чаєм у термосі. Не варто купатися на голодний шлунок та одразу після їжі", - зазначив. І додав, що не радить вживати алкоголь та палити — теж. Він — прихильник здорового способу життя.

19 січня православні християни відзначають одне з найбільших свят — Хрещення Господнє. Чимало традицій, звичаїв і заборон пов'язані з цим днем.

Зараз ви читаєте новину «Сухе взуття, зручний одяг та теплий чай: поради від бувалого моржувальника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають