середа, 21 серпня 2019 13:42

Щоб зібрати першокласника до школи, потрібно від чотирьох тисяч гривень

Щоб зібрати першокласника до школи, потрібно від чотирьох тисяч гривень
Катерина Скрипник віддає доньку Олександру до першого класу гайсинського ліцею №7. Фото: Ірина МАМРИГА

Незабаром почнеться новий навчальний рік. Що і за якою ціною придбали для школи батьки майбутніх першокласників, дізнавалися наші кореспонденти.


– Сашуня з нетерпінням чекає, коли вже стане справжньою школяркою, – говорить гайсинчанка Катерина Скрипник, 39 років. Розмовляємо поблизу місцевого будинку побуту, за руку жінку тримає її 6-річна донька Олександра. – Дуже цікаві були підготовчі заняття у школі, й учителька сподобалась. А підемо ми в ліцей №7. Основним критерієм вибору стало те, що там для молодших школярів є окремий корпус і комфортні умови навчання.
– У мене вже є портфель, зошити, пенал, фарби, олівці і ще повно всього, – сміливішає дівчинка. – А ще пластилін, фломастери, стакан-нерозливайка, гарний альбом, кольоровий папір, картон і прикольна гумка.
Жінка додає, що все купували в різних магазинах.
– Брали якісні товари, – каже Катерина Скрипник. – Переважно все купували в магазинах "Капітошка" й"Буква", лише пластилін і обкладинки для зошитів – у міні-маркеті "Аврора Сьогодні". Стосовно рюкзака, то спеціально придбали невеликий за 200 гривень на базарі. Адже, згідно з новими вимогами, діти не будуть носити додому підручники, ті залишатимуться в класі. Вважаю, це правильно. Зошити в клітинку та косу лінію вибрали яскраві, по 12 гривень за штуку. Решта канцтоварів обійшлася приблизно в 600 гривень.
– Стосовно одягу, то вже купили спортивний костюм, – продовжує жінка. – Обійшовся в 480 гривень, брали в магазинчику "Веселик" на вулиці Соборній. Також узяли кілька пар колготок по 60 гривень. Хоча шкільну форму і скасували, я вважаю, що учень повинен мати відповідний вигляд і одяг має бути ділового стилю. Але на базарі ми нічого підходящого не знайшли, бо наша Сашуня дуже тендітна. Нам порадили звернутися в магазин "Сонечко" на вулиці 1 Травня. Там ми вибрали все, що хотіли. Спочатку думали купити готову шкільну форму для дівчинки, такі коштують від 650 гривень, але потім вирішити скомплектувати самі. Отож придбали блузку за 380 гривень, піджачок за 350 і чорну спідничку за 400 гривень. Зараз зайдемо в цей ж магазин і візьмемо на зміну ще одну таку спідничку, тільки темно-синю. А от брюки братимемо пізніше.
Жінка каже, що на взуття для доньки витратили 1250 гривень.
– Кросівочки взяли за 450 гривень, туфлі – за 500 гривень, а також змінне взуття в клас придбали за 300 гривень. Усього всі наші покупки обійшлись у чотири з половиною тисячі. Але, думаю, ще будемо здавати деякі кошти на робочі зошити з друкованою основою.

Думали купити готову шкільну форму для дівчинки. Такі коштують від 650 гривень

У магазині "Пузя", що на вулиці Горького в Немирові, жінка з хлопчиком вибирають шкарпетки.
– Ми цього року маємо першокласника. До школи вже майже все придбали. Залишилися дрібниці – трусики, шкарпетки, – розповідає Оксана Ясінська, 37 років. - Рюкзак нам бабуся ще в березні купила. Хоч кажуть, що, за новою програмою, діти вчитимуться лише в школі, а додому навіть книжок не братимуть. Та все ж мені здається, що так не буде. Весь одяг ми купували у Вінниці, на центральному ринку. На мій погляд, там можна придбати якісніші речі. Не хочеться, щоб одяг втратив вигляд після першого ж прання. Хоч шкільну форму і скасували, та є певний дрес-код. Костюм усе ж має бути. Трієчка – штанці, піджачок та жилетка – обійшовся нам в 1200 гривень. Узяли дві сорочки по 350 гривень. Спортивний костюм – за 600 гривень. А зважаючи на те, що фізкультура – тричі на тиждень, то, мабуть, доведеться ще один купити – на зміну. За туфлі віддали 500 гривень. Кросівки в нього ще є добротні, пізніше купимо інші.
– Канцтовари закуплять для всього класу однакові. На них здавали по 500 гривень. І ще по 200 гривень – на зошити з друкованою основою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У наших класах є пуфики, м'які диванчики, теплі килимки". Директорка школи розповіла про впровадження проекту "Нова українська школа"

Перелік магазинів Гайсина, Іллінців та Немирова, де можна придбати шкільний одяг


1. Магазин "Сонечко", м. Гайсин, вул. 1 Травня, 81/8 (поблизу нового будинку побуту)
2. Магазин "Дочки і синочки", м. Гайсин, вул. Грушевського, 21 (біля кафе "Дует")
3. Магазин "Веселик", м. Гайсин, вул. Соборна, 61-Г (напроти військової частини зв'язку)

4. Магазин "Дитячий одяг", м. Іллінці, вул. Європейська, 5, другий поверх торгового центру "Позитив" (напроти малого ринку)

5. Магазин: "Капітошка", м. Іллінці, вул. Максима Кривоноса, 31-А (напроти автовокзалу).
6. Магазин ,,7 кілометр'', м. Немирів, вул. Горького, 80, біля супермаркету ,,АТБ''

Зараз ви читаєте новину «Щоб зібрати першокласника до школи, потрібно від чотирьох тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають