пʼятниця, 30 серпня 2019 12:33

"Люди чомусь бояться. Повідомлення про злочин сприймають як стукацтво"

"Люди чомусь бояться. Повідомлення про злочин сприймають як стукацтво"
Торік Олег Паламаренко очолив Іллінецьке відділення поліції. До цього працював заступником начальника Гайсинського відділу поліції. ФОТО: Людмила ГЕРАСИМЧУК

– Працюють групи реагування патрульної поліції. Є визначений термін, за який вони повинні прибути до заявника й надати необхідну допомогу. У зв'язку з тим, що штат відділення не повністю укомплектований, до несення служби на добу заступають лише два екіпажі, – каже начальник Іллінецького відділення поліції, підполковник Олег ПАЛАМАРЕНКО, 45 років. – Працюють у 12-годинному режимі. Може бути, що наряд знаходиться в одному кінці району, а повідомлення поступає з іншого. Потрібен час, щоб доїхати. Але немає такого, щоб не відреагували на звернення громадян.

Чи багато справ доходять до суду?
– Якщо порівнювати з 90-ми роками, то зараз менше реєструється і, відповідно, менше справ направляється до суду. Не можу сказати, що маємо сильний спад злочинності. Але зниження є. Хоча деякі види злочинів були й будуть. Це крадіжки.
Якщо є кримінальне провадження, то воно обов'язково направляється до суду. По ньому виноситься рішення про покарання винних.

Як боретесь із незаконним обігом наркотиків?
– Раніше в кожному райвідділі поліції був співробітник, який відповідав за даний напрямок роботи. Відбулося укрупнення. Тепер ці функції виконують дільничні офіцери поліції, оперативні працівники. Наркотичні засоби виявляються, реєструються, вилучаються.
Із введенням нового Кримінального процесуального кодексу трішки ускладнилася процедура.

У районі є зареєстровані злочини з використанням вогнепальної зброї?
- Дякувати Богу, ні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомив про замінування магазину: відповідатиме перед законом

Реєстрували випадки аграрного рейдерства?
- За період моєї роботи на Іллінеччині такого не було. Застосовуємо превентивні заходи, щоб контролювати цю обстановку.

Набув резонансу випадок із зірваними та пошкодженими прапорами біля пам'ятника загиблим воїнам АТО. Винуватців знайдено?
– Так, особи встановлені. Відкрито кримінальне провадження за статтею "хуліганство". Проводяться слідчі дії.

З'явилося повідомлення про випадки телефонного шахрайства в Іллінецькому районі. Як не стати жертвою зловмисників?
– Так, зазвичай після опівночі шахраї дзвонять на стаціонарні телефони. Представляються близьким родичем – сином, донькою, онуком. Повідомляють, що в них виникли проблеми з поліцією. Тому потрібні кошти на швидке "вирішення" питання. Під різними приводами вводять в оману. Тримають в постійній напрузі. Налякані люди необдумано передають їм кошти. Найчастіше жертвами телефонних шахраїв стають особи поважного віку.
Потрібно запам'ятати, що в таких випадках одразу треба телефонувати родичам або набирати 102. Це безкоштовно.

Роками йде мова про те, що діти їздять на скутерах. Збираються комісії, ухвалюються якісь рішення. Але дітей-скутеристів не поменшало. Невже це не вирішується?
– Вирішується. Це комплексне питання. Його вирішення залежить від чіткої позиції батьків, учителів, місцевих органів влади та поліції.
Діти на скутерах можуть накоїти біди собі та іншим. Але є багато обмежень, що не дозволяють працівникам поліції наздоганяти скутеристів, вилучати транспорт тощо.
Тому тут має бути спільна робота. Займаємося й цим.

Співпрацю з громадськістю налагоджено?
– Саме за допомогою небайдужих громадян нам вдалося швидко розкрити злочин із зірваними та пошкодженими прапорами.
Але, на жаль, люди чомусь бояться. Повідомлення про злочин сприймають як стукацтво. Проблемно навіть запросити за понятого. Відмовляються.
Закликаю не бути байдужими. Якщо ви стали свідком правопорушення, інформуйте. Гарантую конфіденційність.
Також наголошую на обережності. Ні під яким приводом не впускайте до хати чужих людей. Є багато видів шахрайства. Не давайте їм міняти гроші. Якщо виникли підозри, телефонуйте на 102 чи головам сільських рад. У нас налагоджена співпраця з органами місцевого самоврядування.

Скільки, станом на сьогодні, працює людей в Іллінецькій поліції?
– Ця інформація не розголошується. Можу лише сказати, що маємо 12 вакансій. Вони виникли з різних причин. Коли тільки почалася реформа, був сплеск патріотизму. Всі рвалися служити в органах внутрішніх справ. Проте в кожній роботі є свої нюанси. Багато хто виявився не готовим до особливостей служби.
Скажу так, хто йшов усвідомлено, той і працює. Особовий склад Іллінецького відділення поліції спроможний виконувати свої обов'язки на належному рівні.
Хотів би запросити молодь не ховатися за спини. А вступати до поліції. Тому що виходить, що критикувати є кому, а от спробувати змінити життя наших краян на краще, захистити їх від правопорушників мало хто виявляє бажання.

2 серпня невідомі зірвали та знищили Державний прапор України і революційний прапор ОУН та пошкодили два флагштоки, розміщені біля пам'ятника загиблим воїнам АТО в Іллінцях. Перевернули вази з квітами, розкидали вінки.

Зараз ви читаєте новину «"Люди чомусь бояться. Повідомлення про злочин сприймають як стукацтво"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають