четвер, 18 липня 2019 11:00

У Іллінцях стовідсоткове забезпечення вакцинами

У Іллінцях стовідсоткове забезпечення вакцинами
"Фіксуємо невеличке зниження ускладнень серцево-судинних захворювань: інфаркти міокарда, інсульти", - зазначає головний лікар Олександр Бабушок. Фото: Антон ДРАЧ

– Понад 95% населення Іллінецької міської ОТГ підписали декларації з сімейними лікарями, – розповідає 53-річний Олександр Бабушок, головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги Іллінецької міської ради. – У нас обслуговуються жителі не тільки нашої громади, а й інших населених пунктів. Немає меж села, району, області. Пацієнт іде туди, де вважає кращим для себе. І гроші йдуть за людиною в той медичний заклад, який вона обрала.
Як довго можна визначатися з вибором сімейного лікаря?
– Період заключення декларацій є безстроковим. Але я наполегливо всім рекомендую обрати сімейного лікаря та укласти з ним угоду, щоб не втратити гарантовогое державою права на безкоштовне медичне обслуговування.
Чи можна змінювати сімейного лікаря?
– Якщо з моменту підписання декларації минули три місяці і з якихось причин вам не сподобався лікар, то можете йти до іншого. При цьому ви не зобов'язані повідомляти про це своєму попередньому лікареві. Якщо інший лікар погоджується взяти вас, він вводить ваші дані в електронний реєстр. Комп'ютерна програма автоматично приймає вас до нового лікаря і виводить зі списку попереднього.
Сімейний лікар може відмовити лише в тому випадку, якщо в нього підписано 1800 декларацій, в терапевта – 2000, а в педіатра – 900.
Як сьогодні працює державна програма "Доступні ліки"?
– З 1 квітня сімейні лікарі вже виписують електронні рецепти. Тобто медик працює в комп'ютерній програмі, в яку заносить назву ліків, що приписав пацієнту, а людині на руки дає код. Із цим кодом хворий звертається в аптеку, яка підписала договір з Національною службою здоров'я України. Працівник аптеки реалізує медичні препарати, кошти за них повністю або частково компенсує держава.
Не має значення, в якому місті України пацієнт отоварить рецепт лікаря. Головне, щоб аптека заключила договір з НСЗУ. Такі аптеки видно – у них на вхідних дверях є наліпки, на яких вказано, що аптека працює в програмі "Доступні ліки".
Звичайно, є ще багато моментів, над якими потрібно працювати. Село залишається поза належною увагою, тому що електронний рецепт сімейний лікар може виписати лише за наявності комп'ютера і відповідної онлайн-системи. У сільському ФАПі цього зробити не можна. Також складно те, що підтвердження виписаного електронного рецепта пацієнту приходить на мобільний телефон. Далеко не всі люди похилого віку мають мобілки, тому є рекомендації МОЗ, щоб лікарі робили роздруківку рецепту й давали її на руки.
В Іллінецькій громаді лише дві аптеки включилися в цю програму. Це мало. Потрібно збільшити мережу аптечних закладів, які працювали б у програмі "Доступні ліки".
Що фінансує держава на "первинці", а за що повинен платити пацієнт?
– Національною службою здоров'я України на первинному рівні фінансуються електрокардіограма, вимірювання артеріального тиску, визначення тест-смужками рівня цукру в крові, холестерину, проведення загального аналізу крові та сечі.
Також наш заклад за кошти НСЗУ закуповує тест-смужки для визначення гепатиту В та С, ВІЛ/СНІДу, тропоніну (коли гострий коронарний синдром, і потрібно визначити, є інфаркт міокарда чи ні, проводиться тропоніновий тест. – Газета).
Минулого року ми ще й проводили амбулаторне пільгове лікування пацієнтів за кошти місцевого бюджету. 221 тисячу гривень було спрямовано на лікарські засоби, та 97 тис. гривень використано на придбання підгузків та калоприймачів.
Закладено кошти місцевого бюджету й на поточний рік. Місцева влада виділяє достатньо, щоб задовольнити потреби пацієнтів.
Завдяки реформі сьогодні є стовідсоткове безкоштовне забезпечення вакцинами. Є всі десять вакцин, передбачених календарем щеплень. Три роки тому ми їх не мали. Чому в Україні є спалах кору? Тому що є великий прошарок невакцинованого населення.
Добре, що є Урядова програма "Доступні ліки". Ми вже зараз фіксуємо невеличке зниження ускладнень серцево-судинних захворювань – інфаркти міокарда, інсульти. Чому? Тому що пацієнти мають можливість безкоштовно отримувати ліки. Відповідно, більше людей долучилися до лікування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ірині Шевчук збирають кошти на лікування

У квітні 2017 року Уряд запустив програму "Доступні ліки". Пацієнти, які мають серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу чи бронхіальну астму, можуть отримати препарати безкоштовно або з незначною доплатою. Для цього потрібно звернутися до лікаря за рецептом, а потім отримати препарати в аптеці, що долучилася до програми.

Зараз ви читаєте новину «У Іллінцях стовідсоткове забезпечення вакцинами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають