понеділок, 23 вересня 2019 11:44

За борг понад 340 гривень відмовлять у субсидії

За борг понад 340 гривень відмовлять у субсидії
Начальник управління праці та соціального захисту населення Іллінецької райдержадміністрації Лариса Бурдельна розповіла про призначення субсидій. Фото надане Ларисою Бурдельною

"У грудні минулого року запроваджено механізм надання житлових субсидій населенню у грошовій формі, – каже Лариса Бурдельна, начальник управління праці та соціального захисту населення Іллінецької райдержадміністрації. – Заявники, яким субсидію було призначено з жовтня по грудень 2018 року, починаючи з лютого 2019 року, щомісячно до закінчення опалювального періоду отримували "живі кошти".
Тим, хто звернувся за призначенням житлової субсидії з січня 2019 року, допомога надходила на їхній персональний рахунок в Ощадбанку. Банк розраховувався за субсидіантів з надавачами комунальних послуг та одразу інформував SMS-повідомленнями громадян про те, скільки їм залишилося доплатити за комуналку.
У нас, на відміну від інших регіонів, проблем не виникало. Люди зорієнтувалися та свідомо сплачували за спожиті послуги. Також їм стало зрозуміло: якщо економити, то з'явиться можливість частину субсидійних коштів витратити на інші потреби – ліки, продукти тощо".
Другий етап монетизації почався з 1 травня. Люди, яким зроблено перерахунок на неопалювальний період, продовжують отримувати готівку.


З жовтня 2019 року запрацює повномасштабна монетизація. Кожен, хто є одержувачем житлової субсидії, отримуватиме кошти для оплати послуг. Люди самостійно обиратимуть, куди їм перераховуватимуться кошти. Такий самий принцип виплати буде застосовуватися і до порядку надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у готівковій формі.


Коли держава може відмовити в субсидії?
– Субсидію не призначатимуть, якщо у власності сім'ї є автомобіль, якому менше п'яти років, крім мопеда та авто, наданого органом соціального захисту населення.
Також самостійно сплачуватимуть комунальні послуги власники або мешканці квартири, площа якої перевищує 120 квадратних метрів, або будинку – 200 квадратних метрів. Це не стосується дитячих будинків сімейного типу та помешкань, де живуть прийомні діти.
Відмовлять і тоді, коли протягом 12 місяців перед зверненням щодо призначення житлової субсидії ви придбали або іншим законним способом набули право власності на земельну ділянку, квартиру, будинок, транспортний засіб, будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку або одноразово оплатили будь-які послуги (крім медичних, освітніх та житлово-комунальних) на суму понад 50 тисяч гривень.
Немає шансів отримати субсидію і тим, у кого є заборгованість із оплати житлово-комунальних послуг понад 340 гривень і терміном більш ніж один місяць. Потрібно швидко її погасити.
Буде відмовлено особам, які без поважної причини понад три місяці не сплачують аліментів. Якщо вони внесені до державного реєстру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому кількість отримувачів субсидій не зменшиться

Як розраховують субсидію?
– Житлову субсидію розрахують на всіх членів домогосподарства.
Субсидію призначать одному з членів домогосподарства, зареєстрованому в житловому приміщенні. За рішенням комісії вона може призначатися і незареєстрованому, але тому, хто фактично проживає, на підставі договору оренди житла.
Житлова субсидія може призначатися без укладеного договору оренди житла, якщо там живуть внутрішньо переміщені особи.


Що враховують під час призначення субсидії?
– Зарплату після сплати податку на доходи, пенсію, стипендію, соцвиплати, допомогу по безробіттю, інші страхові виплати, які призначаються фондами соціального страхування, грошові перекази, отримані з-за кордону тощо.
Які документи потрібно подати до управління праці для отримання субсидії?
– Великій частині людей субсидія поновиться автоматично. Їм не потрібно до нас звертатися. Але якщо ви вперше звертаєтесь чи у вас змінився склад сім'ї, то потрібно подати заяву про призначення та надання житлової субсидії у грошовій формі, декларацію про доходи і витрати, договір наймання житла, в разі наявності.

Які встановлено норми щодо газу й електроенергії?
– Соціальні нормативи на опалення зменшуються. На 1 квадратний метр площі тепер належить 4 куб. м газу і 70 кВт/год. світла на одну людину. Перевитрату електроенергії і газу доведеться оплачувати за повною вартістю.


Чи достатньо фахівців в управлінні праці, щоб справлятись із чималим навантаженням?
– В управлінні праці та соціального захисту населення Іллінецької райдержадміністрації працюють висококваліфіковані спеціалісти. У них чимале робоче навантаження. І з кожним днем воно стає все більшим.
Але дуже швидко може виникнути проблема, тому що йде мова про скорочення. Можливі різні варіанти. Ще не знаємо, яку кількість посад буде скорочено. Все залежить від вольового рішення керівника району.

Понад 3500 жителів Іллінецького району користувалися допомогою держави у вигляді субсидій. 2200 осіб отримали її через автоматизований перерахунок, тобто не зверталися до управління. А 1300 субсидій призначено після особистого звернення до районної комісії. Лише 15 заявникам було відмовлено.

Зараз ви читаєте новину «За борг понад 340 гривень відмовлять у субсидії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають