вівторок, 20 серпня 2019 17:34

Чи буде факультативний курс "Фінансова грамотність"?

Минулого навчального року всі першокласники України навчалися за проектом "Нова українська школа". Чи суттєво відрізняється такий підхід до навчання, запитали директорку гайсинської школи №3 Ірину Шеремету.
– Скажу одразу, я за реформу, хоча спочатку було багато різних розмов, – каже Ірина Костянтинівна, 56 років. – Підхід до навчання справді відрізняється тим, що проходить в ігровій формі. Діти менше сидять за партами і більше рухаються. А граючись, краще проявляють себе, стають розкутішими, цікавішими. Якщо, до прикладу, дитина хоче просто усамітнитись, у неї є для цього можливість. У наших класах є пуфики, м'які диванчики, теплі килимки. Разом із тим, як показав минулий рік, учні встигають засвоїти навчальну програму. Тому я хотіла б, щоб "Нова українська школа" впроваджувалась і надалі.

Цьогоріч указом президента Володимира Зеленського скасували шкільну форму. Чи будуть у вас якісь рекомендації стосовно одягу для школярів?
– Ми й раніше не вимагали від учнів ходити виключно у шкільній формі. Згідно з внутрішнім статутом школи, дитина повинна мати охайний вигляд. Це й передбачає діловий стиль одягу. Стосовно учнів початкових класів, то цим діткам дозволяється приходити до школи у спортивних костюмах у ті дні, коли є уроки фізкультури. Таке рішення ми прийняли разом із батьками на педагогічній раді. Так дітям зручніше, і вони не витрачають час для відпочинку на переодягання.

16 серпня Міністерство освіти і науки презентувало програму, навчальний посібник і робочий зошит "Фінансова грамотність" для учнів 10–11 класів. Чи впроваджуватиметься предмет у вашій школі?

– Наскільки я розумію, це буде факультативний курс. В останні роки і справді пропонують багато цікавого. Але чи буде курс викладатись у нашій школі цього року, ще невідомо. По-перше, будемо вирішувати це питання на педраді, а по-друге, потрібно шукати фахівця з цього предмета. Хоча, думаю, молодим спеціалістам буде легко засвоїти програму курсу.

Чи є у вашої школи якась особливість?
– Нашу школу я називаю домашньою. Вона малокомплектна, і всі діти як на долоні. Це, напевно, є перевагою. До кожного учня в нас індивідуальний підхід. Ми намагаємося налаштовувати дітей позитивно. Візьмімо здачу зовнішнього незалежного оцінювання. Чомусь і батьків, і старшокласників дуже лякає ЗНО. Та колектив нашої школи робить усе можливе, аби діти почувались упевненіше. Ось цього року всі випускники успішно здали ЗНО і стали студентами. Більшість дітей вступили на державну форму навчання. Навіть ті, хто в школі навчались на середньому рівні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "До старшої школи освітня реформа не дійшла. І є сумніви, що дійде"

З 2020 року розмір учительських зарплат зросте від 20 до 70%. Причиною підвищення стане впровадження нової системи оплати праці освітян. Відповідну заяву зробив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман на конференції "Нова українська школа: виклики та перспективи освітньої реформи", передає Укрінформ.

Зараз ви читаєте новину «Чи буде факультативний курс "Фінансова грамотність"?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають