неділя, 25 серпня 2019 12:49

Гайсинчан частували шашликом, рибою, пловом і юшкою. Як у Гайсині святкували День міста
4

24 серпня, о 15.00, у Гайсині розпочинається святкова програма до Дня Незалежності і Дня міста. На площі Миру оформлено фотозони. Поблизу будинку культури – сцена, поряд із кінотеатром – дитяча зона розваг, столики та стільці розставлено біля приміщення податкової.


На площі чергують карета "швидкої допомоги", поліцейський патруль. По обидва боки вулиці 1 Травня припарковано десятки автомобілів.
– Ми щойно приїхали, а паркувались уже в провулку, біля магазину керамічної плитки, – каже гайсинчанин Ігор, 36 років. – Але добре, що залишилися на свято тут, а не їхали у Вінницю. Бачу, дійство не менш масштабне. Давно в нашому місті такого не було.
Поряд із живими статуями проходить подружжя з дитиною.
– А цій золотій тьоті пити не хочеться? – запитує в батьків хлопчик років шести.
– Ой і не запитуй синку. Це ж померти можна на такій спеці в гримі й одній позі. Правду ти кажеш: ні попити, ні в туалет збігати.
– Це справді мука, – приєднується чоловік. – Легше вагон цементу розвантажити, ніж весь день на п'єдесталі нерухомо стояти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Традиційно підняли прапор у Гайсині

Недалеко від сцени ходить ростова лялька-панда. Батьки з дітьми вишикувались у чергу, щоб сфотографуватися. Зі сцени чути голос організатора: "Панда працює до восьмої вечора. Давайте один одному можливість зробити якісні фото".

Про програму свята запитуємо в 46-річної Оксани Семенюк, спеціаліста першої категорії відділу з юридичних питань та роботи з неповнолітніми Гайсинської міської ради.
– Передбачено багато цікавого і для дітей, і для дорослих, – говорить вона. – Ось ви бачите ростову ляльку-панду, живі статуї, дзеркальну людину, є атракціон віртуальної реальності, батути, діють майстер-класи, працюють аніматори. Також у програмі безліч шоу – ходулістів, гігантських мильних бульбашок, трансформерів. Ввечері виступатимуть гурти "Біг Бразер" та "Дебош". Безкоштовно роздають солодку вату і морозиво. О 18-й годині почнуть частувати шашликом, рибою, юшкою, куркою, пловом, а також пивом. Головним спонсором свята є агропромисловий холдинг "Миронівський хлібопродукт", а також Гайсинський молокозавод і місцеві підприємці. Ні копійки з міського бюджету на дане свято не виділено.

Це мій найкращий день. Он уже сохне мій глечик. Я його сам зліпив

О 16.00 підходимо до намету, де роздають солодку вату. Черга величезна.
Одна дівчина накручує вату на палички, інша роздає. Час від часу дівчата просять дотримуватися порядку.
Поряд розміщено намети з атракціоном віртуальної реальності, виготовлення гончарних виробів та іграшок-слаймів. Біля кожної – натовп дітей.
– Це мій найкращий день, – каже 9-річний хлопчик у зеленій футболці. Називається Владиславом. – Он уже сохне мій глечик. Я його сам зліпив. А зараз після тієї дівчинки в рожевій майці буду робити лизуна.
– Та помовч. Люди подумають, що я тобі нічого не купую, – виправдовується мама хлопчика. – У тебе тих лизунів вдома десятки. Пішли краще до сцени, там скоро мер виступатиме.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гайсині відбувся фестиваль "Скарби Поділля"

О 18.00 зі сцени вітають гайсинчан мер міста Анатолій Гук, голова районної ради Григорій Боровий і помічниця народного депутата Миколи Кучера Мар'яна Нарожна.
– Дорогі земляки, – звертається зі сцени міський голова Анатолій Ілліч, 75 років, – сьогодні особливий день, адже кожен із нас відчуває себе частиною великої родини. Тому невипадково ми також святкуємо День міста. Це свято призване об'єднати всіх, кому дорогий наш Гайсин. Наше рідне місто славиться талановитими, щирими, добрими, працелюбними людьми, які творять матеріальне й духовне сьогодення та майбутнє. Дозвольте від вашого імені подякувати депутатському корпусу міської ради за ініціативу проведення Дня міста, а також генеральному спонсору заходу агропромисловому холдингу "МХП" та особисто народному депутату Миколі Кучеру, директору Гайсинського молокозаводу Тарасу Осадчому, керівнику підприємства "Дорбуд" Роберту Григоряну, приватним підприємцям Антону Балану, Володимиру Черепасі, Валентині Васильченко, Сергію Благовісному, Віталію Кривицькому, В'ячеславу Місяцю.

Я принципово на халяву нічого не беру

Біля сцени невисока жінка в синій сукні смикає за руку кремезного чоловіка:
– Пішли вже чергу за шашликом займати.
– Ти йди займай, а я ще подивлюся на цих ходулісток у прозорих блузках, – відказує.

За пригощанням черга розтягнулася до приміщення податкової. Дехто знімає натовп на телефон і коментує.
– Максиме, ставай за мною, – заохочує молодого чоловіка жінка середніх років. – Черга просувається швидко. Кажуть, шашлик смачний, м'якенький. Правда, в одні руки дають по одній порції.
– Ні, дякую, тьоть Галь. Я принципово на халяву нічого не беру.

– Безкоштовне частування – це як яблуко розбрату, – приєднується до розмови 33-річна Людмила. – Хто хитріший, той перший зайняв столики й чергу. Інші ж матимуть тему для розмов. День міста обговорювали за місяць до його проведення і стільки ж обговорюватимуть після. Можливо, й хотіла б пригоститися тим шашликом, але зараз же сфотографують і виставлять світлини на посміховисько у "Фейсбуці".

На площі, крім стаціонарних сміттєвих урн, встановлено кілька великих пластикових контейнерів. О восьмій вечора й ті, й інші вщент заповнені одноразовим посудом.
Люди пританцьовують біля сцени. О десятій має бути феєрверк-шоу.
– Салют був дуже крутий, – каже 15-річна Софія після свята. – Такі бувають лише в Гайсині і Сіднеї.

Для частування гайсинчан приготували 150 літрів юшки, 125 кілограмів плову, 100 кілограмів шашлику. Безкоштовно роздали 500 літрів пива і 562 порції солодкої вати.

Зараз ви читаєте новину «Гайсинчан частували шашликом, рибою, пловом і юшкою. Як у Гайсині святкували День міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають