четвер, 15 березня 2012 14:06

Рада визначила принципи діяльності ОСББ

Рада визначила принципи діяльності ОСББ

Верховна Рада ухвалила закон, який регулює питання самостійного забезпечення об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) своїх потреб в утриманні та експлуатації будинку, а також відносин ОСББ із виробниками та виконавцями житлово-комунальних послуг.

За закон про внесення змін до деяких законів України проголосували 235 карток народних депутатів, із 418-ти зареєстрованих у залі.

Відповідно до закону, земельні ділянки державної або комунальної власності, на яких розташовані багатоквартирні житлові будинки, приналежні до них будівлі, споруди, а також прибудинкові території, надаються у користування юридичним особам, які здійснюють управління цими будинками.

У разі утворення у багатоквартирному житловому будинку ОСББ земельну ділянку, на якій розміщений багатоквартирний жилий будинок, будівлі та споруди, що налажить до нього, а також прибудинкова територія, за клопотанням вищого органу управління об'єднання передаються безоплатно у власність або постійне користування цього об'єднання.

Закон встановлює, що порядок використання земельних ділянок, на яких розміщені багатоквартирні житлові будинки, приналежні до них будівлі, споруди, а також прибудинкові території, визначається рішенням вищого органу ОСББ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для іпотечних кредитів під 3% треба 96 мільярдів, а таких грошей нема - Царьков

Крім того, законом визначається поняття "спільне майно в багатоквартирному будинку". Таким майном вважається нероздільна частина багатоквартирного будинку, яка складається з частини допоміжних приміщень, конструктивних елементів, технічного обладнання такого будинку, і загальне майно в середині та за межами багатоквартирного будинку.

Відповідно до закону, співвласники багатоквартирного будинку - це власники житлових та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, які є співвласниками спільного майна багатоквартирного будинку.

Закон встановлює, що об'єднання може бути створено тільки власниками житлових і нежитлових приміщень багатоквартирного будинку. Установчі збори об'єднання в новозбудованих нових багатоквартирних будинках скликаються після отримання правовстановлюючих документів більшістю власників житлових і нежитлових приміщень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Матір із шістьма дітьми виселяють із квартири

Відповідно до закону, рішення про визначення переліку та розмірів внесків та платежів співвласників, порядку управління і користування спільним майном, передачею в користування об'єктів, що належать до загального майна, фізичним та юридичним особам, реконструкція і капітальний ремонт будинку або побудова господарських споруд вважаються прийнятими, якщо за них проголосували не менше, ніж дві третини співвласників (якщо статутом об'єднання не передбачено прийняття таких рішень більшістю, ніж дві третини кількості голосів).

Зараз ви читаєте новину «Рада визначила принципи діяльності ОСББ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі