вівторок, 23 жовтня 2012 10:14

Порошенко придумав, як поліпшити торговельний баланс України

Порошенко придумав, як поліпшити торговельний баланс України
Очолюване Петром Порошенком міністерство запропонувало пакет заходів з подолання негативного сальдо зовнішньої торгівлі. Фото: lesovod.org.ua

Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) запропонувало пакет заходів з подолання негативного сальдо зовнішньої торгівлі. Цей план був підготовлений ще в грудні 2008 року - відразу після початку економічної кризи. Відтоді його щорічно коригують.

Як пише "Комерсант-Україна" в матеріалі "Боротьба за сальдо", необхідність пошуку інструментів підтримки викликана посилюванням ситуації - в січні-серпні цього року дефіцит зовнішньої торгівлі досяг $10,1 млрд (+20%).

Оприлюднений проект постанови Кабміну з пакетом заходів на 2013 рік передбачає точкову підтримку галузей, що особливо постраждали від зниження світового попиту. У наступному році можуть бути проведені заходи з підтримки машинобудівного комплексу, зокрема легкового і сільськогосподарського машинобудування. Необхідне також переведення виробництва хімічної продукції на європейські стандарти і нарощування вітчизняного випуску фармацевтичної продукції.

Удосконалення обміну інформацією про цінові показники імпортних товарів і більш жорсткий контроль над відповідністю імпортних товарів національним технічним стандартам зможуть захистити внутрішній ринок, вважають в МЕРТ. Чиновники міністерства не заперечують проти підвищення митних ставок до рівня, максимально допустимого Світовою організацією торгівлі, а також планують активізувати переговори про доступ на ринки країн-кандидатів у члени СОТ. Ця активізація в нинішньому році вже стала об'єктом критики секретаріату організації.

На відміну від чионного плану заходів, у новій редакції більше немає пункту про роботу над удосконаленням механізму хеджування валютних ризиків. І якщо пріоритетом поки є лібералізація двосторонньої торгівлі (створення зони вільної торгівлі з Сирією, Туреччиною і Канадою), то з 2013 року Україна буде проводити переговори з "перспективними торговельними партнерами", назв яких не буде у програмі.

Окремо прописана необхідність забезпечення реалізації положень угоди про вільну торгівлю між країнами СНД, але аналогічний пункт по Євросоюзу в плані відсутній.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко придумав, як поліпшити торговельний баланс України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі