пʼятниця, 25 жовтня 2013 16:58

Неякісні будматеріали можуть викликати нервові розлади, головний біль і втому

Неякісні будматеріали можуть викликати нервові розлади, головний біль і втому

При виборі квартири такі фактори як екологічність району та використаних при будівництві матеріалів хвилюють 87,5% і 85,1% респондентів відповідно. Такі результати були отримані в ході всеукраїнського соціологічного опитування, проведеного центром "Соціальний моніторинг" на замовлення Української федерації роботодавців охорони здоров'я (УФРОЗ ).

Вирішальними фактором для українців при виборі квартири є ціна - так відповіли 97,6% опитаних. Другим за значимістю критерієм при виборі житла є рівень розвитку інфраструктури (90,4%)

"При виборі житла для українців ціна важливіше якості, а питання екологічності житла і району його розташування йде на другий план. При цьому третина українців знають про негативний вплив будівельних матеріалів на здоров'я", - сказав директор центру "Соціальний моніторинг" Дмитро Дмитрук.

За оцінками Української федерації роботодавців охорони здоров'я, більше 60 % житла може бути небезпечно для здоров'я людини. На якість повітря всередині приміщень найбільший вплив мають будматеріали, в той час як смог з вулиць лише на 20% впливає на мікроклімат будинків і офісів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сміттєвий полігон під Києвом замінять сучасним сміттєпереробним заводом

"Сучасна людина близько 85-90 % часу проводить у приміщенні - будинку, в школі, інституті чи на роботі. Люди вдихають шкідливі речовини, які виділяють будівельні та оздоблювальні матеріали. Найдрібніший пил і хімічні сполуки являють серйозну небезпеку для здоров'я", - зазначив голова УФРОЗ Володимир Загородній.

За його словами, хронічні захворювання виникають не одразу, а протягом тривалого часу.

"Багато небезпечні речовини роками накопичуються в організмі людини" , - зазначив Володимир Загородній. За його словами, одними з найбільш небезпечних речовин, які можуть виділятися в житлових і офісних приміщеннях, є фенол та формальдегід, що містяться в ДСП і ДВП, мінеральній ваті, лінолеумі, синтетичних килимах. Фенол та формальдегід впливають на центральну нервову систему, викликають головні болі, втому, депресію, зниження гостроти зору, можуть провокувати виникнення онкологічних захворювань.

Небезпечним канцерогеном також є азбест, з якого роблять шифер і труби, а також важкі метали, такі як нікель, хром, кобальт, свинець, які використовують для виготовлення металопластику, барвників і додають в бетон для прискорення його застигання.

Нервові розлади викликають ацетон, бутанол і толуол, які застосовують при виготовленні масляних фарб.

Щоб зменшити вплив цих мікроелементів на організм людини, необхідно проводити профілактику, а також використовувати матеріали, що отримали сертифікати якості, зазначив Володимир Загородній.

Рейтинг критеріїв українців при виборі житла:

  • Ціна - 97,6 %
  • Розвиненість інфраструктури - 90,4 %
  • Екологічно чистий район - 87,5 %
  • Екологічність будматеріалів - 85,1 %
  • Старий чи новий будинок - 85,1 %
  • Мальовнича місцевість - 69,0 %

Соціологічне опитування було проведено центром " Соціальний моніторинг " з 9 по 16 вересня 2013 року. Всього було опитано 2007 респондентів в 24- х областях , АР Крим та Києві. Похибка не перевищує 1,3-2,2 %.

Зараз ви читаєте новину «Неякісні будматеріали можуть викликати нервові розлади, головний біль і втому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі