пʼятниця, 01 червня 2018 13:56

Назвали покарання за несвоєчасну сплату податку на нерухомість

Назвали покарання за несвоєчасну сплату податку на нерухомість
Через двократне зростання мінімалки, суми у квитанціях з податку на нерухомість наступного року також зростуть. Фото: "Укрінформ"

Українці зобов'язані за два місяці після отримання квитанції сплатити податок на нерухомість. Інакше будуть змушені платити штраф.

"Відповідно до Податкового кодексу, фізичні особи зобов'язані заплатити податок протягом 60 днів після отримання повідомлення. Тобто у народу є майже два місяці. Далі починаються штрафні санкції. Якщо затримка до 30 днів - 10% від суми нарахованого податку. Якщо більше 30 днів - 20%", - повідомила юрист Діна Дрижакова, пише "Обозреватель".

У Податковому кодексі передбачена пеня в розмірі 120% облікової ставки. Сьогодні облікова ставка становить 17%, а пеня - 20,4%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Почав діяти закон про будівельну амністію

Водночас власники житла самостійно обраховують суму податкової виплати і вказують її в декларації. Дані перевіряє місцевий орган ДФС. Якщо між даними з податкової декларації та Держреєстру речових прав буде виявлено розбіжності, платник податків отримує повідомлення із необхідною сумою сплати. Водночас власник нерухомості може вимагати у ДФС уточнення з приводу розміру платежу.

У кінці травня українці отримали перші квитанції з податку на нерухомість. Платежі формуються у відсотках від мінімальної зарплати і платяться за минулий рік. Через двократне зростання мінімалки, суми у квитанціях зростуть пропорційно.

Податок на нерухомість - один з основних джерел поповнення місцевих бюджетів. Наприклад, 2017 року бюджети Івано-Франківської області отримали 13,5 млн грн податку на нерухомість. Податку на прибуток підприємств зібрали 15 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Назвали покарання за несвоєчасну сплату податку на нерухомість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі