четвер, 19 липня 2018 13:16

Квартира в оренду: як не стати жертвою шахрайських схем ріелторів

Квартира в оренду: як не стати жертвою шахрайських схем ріелторів
Аферою з найбільшим прибутком залишається продаж орендованої квартири. Фото: ckp.in.ua

У липні розпочався активний сезон здачі житла в оренду. Водночас орендарі можуть зіткнутися з шахрайськими схемами "чорних ріелторів".

"Занижена ціна - вірна ознака шахрайства. Крім того, поширеною схемою залишається "переоренда". Шахрай знімає квартиру у господаря на кілька днів, а потім здає її іншій людині, наприклад на місяць", - розповів аналітик консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький, пише "Сегодня".

За словами ріелтора Романа Вараниці, інколи господар може працювати в парі з ріелтором.

"Вони здають квартиру на рік, клієнт оплачує перший, останній місяці та комісійні. Через пару днів приїжджає господар, каже, що до нього екстрено приїхали родичі, потрібно припинити співпрацю і повертає гроші. Але комісійні залишаються у ріелтора, який вже загубився. Потім цю суму вони ділять з господарем", - каже він.

Він додає, що бувають випадки, коли людина виходить на підставне агентство, де їй пропонують купити базу контактів тих, хто здає квартири.

Аферою з найбільшою прибутком залишається продаж орендованої квартири.

"Моя знайома здавала квартиру через агентство подобово. У якийсь момент її на тиждень зняли представники однієї з церков. Заявили, що їм за віросповіданням не можна, щоб там були камери. Камери відключили, а через тиждень ці люди квартиру продали - підробили документи, провели показ і через нотаріуса в іншій області оформили угоду", - говорить ріелтор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Будинок чи квартира: назвали переваги та недоліки

Сергій Костецький наголошує, що найчастіше на шахраїв потрапляють ті, хто несерйозно ставиться до документів, або приїжджі.

"У першу чергу необхідно подивитися оригінали. Непогано буде, якщо угода буде проходити в присутності юриста або людини, яка вариться в цьому середовищі. Зараз є реєстр нерухомості, де за 20 гривень можна отримати практично будь-яку виписку, де будуть вказані паспортні дані людини, кому належить квартира. Крім того, потрібно більш ретельно перевіряти господарів, які вирішили самі здавати квартиру, а не через агентство", - каже експерт.

З приходом літа шахраї "їдуть" на курортні зони. Найпопулярніша схема - запросити аванс, який нерідко доходить до кількох тисяч гривень, за житло на неіснуючій базі відпочинку.

У червні найчастіше орендували одно- і двокімнатні квартири. Переважно в Дарницькому, Дніпровському та Шевченківському районах столиці. Найдешевше, за 4 тис. грн орендували однокімнатну квартиру на просп. Науки (Голосіївський р-н) площею 32 кв. м. На бул. Кольцова (Святошинський р-н) оренда однокімнатної квартири площею 35 кв. м коштувала 5 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Квартира в оренду: як не стати жертвою шахрайських схем ріелторів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі