середа, 29 лютого 2012 15:02

Експерт пояснив, чому кредити на житло такі дорогі

Експерт пояснив, чому кредити на житло такі дорогі

Іпотечні кредити в Україні дорогі через високі ставки за депозитами і малу частку депозитів у гривні на тривалі терміни.

Таку думку висловив виконавчий директор Української національної іпотечної асоціації Павло Матіяш в ефірі Першого ділового каналу.

"Пояснення дуже просте. У банків є сфера, з якої вони залучають кошти - це депозити фізичних і юридичних осіб. Зараз банки залучають депозити від 20%, то звідки можуть бути дешевші кредити? Другий аспект, думаю, у тому, що мало хто з українців несе гроші в гривні на 5-10 років в банк. Думаю, що найпопулярніші депозити - це 3-6 місяців. Ніхто не дає "довгі" гроші, а іпотека - це саме довгі гроші", - сказав він.

За його словами, відсутність "довгої" гривні спричинена також забороною на кредитування в іноземній валюті для фізичних осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні не іпотека, а банківський рекет - експерт

"Коли не було цієї заборони, то банки з іноземним капіталом мали можливість отримувати допомогу від своїх материнських європейських банків у вигляді "довгих" кредитів", - зазначив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні курс євро піднявся на 1 копійку, долар стабільний

Фахівець підкреслив, що банки дуже мало кредитів видають на придбання житла на первинному ринку.

"На це у банків взагалі є певне табу. Ми мали в період кризи багато об'єктів незавершеного будівництва, які лише за допомогою Державної іпотечної установи вдалося добудувати", - розповів Матіяш, додавши, що життя іпотечного кредиту до кризи становило 5-6 років.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чому кредити на житло такі дорогі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі