середа, 01 липня 2009 18:34

Переоформлення земельних ділянок спростили

Кабмін прийняв постанову N439, що дозволяє упродовж місяця переоформити право на землю за спрощеною системою.

Тепер нотаріус ставить на державному акті позначку, що право власності на землю переходить іншій людині. Досі доводилося переоформляти держакт на ім"я нового власника.

Маркований держакт реєструють у територіальному органі Держкомзему. Ті протягом 14 календарних днів мають поставити на документі свою позначку.

— Ці зміни в земельному законодавстві значно спрощують процес оформлення переходу права власності, — пояснює голова спілки юристів Вінницької області Олексій Гончар, 43 роки. — Тепер це право надає документ про покупку або спадщину. Державний акт на землю є тільки додатком.

30-річна Галина Нечипуренко з Вінниці державний акт на землю біля будинку матері оформляє понад рік:

— У мами біля хати 60 соток землі. Ми її купили два роки тому, і весь цей час я оформляю документи. То одні бумажки, то інші. Чималу суму треба було вгепати за держакт. А тут все просто. Купив — і через два тижні ти вже власник.

Однак покупці ділянок не можуть їх зареєструвати у відділеннях земельних ресурсів.

— Кабмін поки що не визначив форму земельної книги, куди будуть вноситися всі дані, — каже Олексій Гончар. — Зараз чекаємо або роз"яснення, або доповнення до закону. Для людей така процедура буде зручнішою.

Зараз ви читаєте новину «Переоформлення земельних ділянок спростили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі