середа, 25 січня 2006 11:40

Пастка для квартиранта

26-річний Андрій — приватний підприємець. Він продає релігійні книжки. Має жінку й доньку, заочно навчається в сільськогосподарській академії. До Києва приїхав з Чернігівської області і вже кілька років живе "по квартирах".

Одного разу шукав житло за оголошеннями, списки яких купував у "інформаційній агенції". Абсолютна більшість цих списків була явно застарілою, а їхнім оновленням, вочевидь, агенція не переймалася. Зрештою, квартиру таки знайшов — малесеньку, в жахливому стані. Платити треба було за чотири місяці наперед, але ціна влаштовувала.

— Ми тут приберемо, підфарбуємо, поклеїмо шпалери, — запропонував Андрій. Хазяйка не заперечувала.

Господиня отримала відремонтовану "на шару" квартиру

Андрій засукав рукави, і за тиждень-два помешкання годі було впізнати — чистота й затишок, хоч послів приймай. Щоправда, на матеріали довелося витратитися, — але ж родина збиралася там жити принаймні пару років. Через чотири місяці люб"язна колись господиня заявила, що обставини змінилися, і зажадала, щоб квартиранти негайно забиралися геть. Договору оренди Андрій не укладав. А без нього жоден адвокат за справу не візьметься. Після кількох сутичок молода сім"я опинилася на вулиці, а власниця — у відремонтованій "на шару" квартирі.

— Андрій потрапив одразу в кілька шахрайських пасток, хоча, можливо, й не найстрашніших, — каже провідний фахівець відділу оренди агенції нерухомості "Бест Ріелті" Ярослав Часов, 33 роки. — По-перше, так звані "інформаційні агенції". За 40–50 гривень вони продають список із півсотні квартир, що здаються в оренду. Обдзвонивши їх, результат, як правило, невтішний: у кращому разі квартиру давно здали або ціна за оренду вдвічі вища, ніж зазначено в списку. У гіршому — ніхто й не збирався її здавати.

Поширені серед власників-шахраїв і "розвод" з ремонтом, і передчасне, з порушенням домовленостей, виселення квартирантів. Зарадити цьому важко, особливо якщо домовленість між наймачем і власником житла була усною. Судитися можна довго, а шанси на успіх примарні.

Андрій вдався до послуг підозрілої "контори" і не уклав письмового договору оренди через поширені стереотипи, що всі агенції нерухомості — грабіжники, і договір все одно нічого не вартий.

Навіть коли відмовляєтеся платити за приміщення,
власник має право виселити вас лише через шість місяців

Проте вітчизняне законодавство більше захищає орендаря житла, ніж орендодавця. Коли ви відмовляєтеся платити за приміщення, власник має право виселити вас лише через шість місяців. І навіть викликаний хазяїном міліцейський наряд нічого не вдіє, якщо ви маєте договір оренди.

Нагадаємо, що Цивільний кодекс не вимагає реєструвати договір ні в ЖЕКу, ні в райвиконкомі (можливі вимоги відомчих інструкцій не є законом). А завіряти угоду в нотаріуса потрібно, якщо вона укладається щонайменше на рік.

Тож перед тим, як віддавати гроші за півроку наперед або починати ремонт, у договорі чітко обумовте термін проживання, розмір щомісячної плати і вартість ремонтних робіт.




Як розпізнати "липу"

Оголошення написане навмисно незграбним почерком, нібито від руки. А поруч на стовпі висить десяток інших — зі схожими номерами телефонів.

Текст написано від імені хазяйки: "Здам житло без посередників".

Якщо агент чомусь не хоче виїхати з вами на огляд квартири, відразу відмовляйтеся від угоди.

Легальні агенції і маклери беруть гроші тільки ПІСЛЯ укладення угоди, а не ДО.

(за інформацією сайту www.domik.net)

Застороги для наймача

Не звертайтеся до "інформаційних агенцій" і до приватних агентів. Шукайте квартири через знайомих або агенції нерухомості.
Самостійно орендуючи житло, ретельно перевіряйте документи, що засвідчують власність господаря на квартиру, і його паспорт. Гроші віддавайте тільки під розписку.
Обов"язково укладайте договір оренди, а бажано — ще й акт прийому-передачі квартири. У договорі вказуйте паспортні дані: власні й господаря. Не забудьте визначити час, протягом якого наймодавець не має права вас виселяти і змінювати розміри оплати. Обумовте, коли і на який час хазяїн може відвідувати квартиру, хто робитиме косметичний ремонт тощо.

(за даними сайту kvartiri.kiev.ua)

Зараз ви читаєте новину «Пастка для квартиранта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі