четвер, 30 листопада 2006 17:40

Молода родина оселилася на дачі

 

Подружжя львів"ян Василь і Христина Старецькі, обом по 25 років, купили дачу в селі Бартатів Городоцького району. Звідти до центру Львова — 15 км. Минулого місяця сім"я перебралася туди жити. Старецькі — журналісти. Працюють у комерційних проектах і непогано заробляють. Але, кажуть, що у Львові придбати житло не могли.

Дачний кооператив "Сокіл-3" розміщений при трасі Львів-Шегині. Від неї до будиночка Старецьких іти п"ять хвилин. За металевою огорожею — одноповерхова кам"яниця з мансардою на 50 кв.м і 6 сотих городу. Хата збудована у півтори цегли, поштукатурена в сірий і зелений кольори. На подвір"ї — криниця, виноградник і дерев"яний туалет.

Господарі запрошують оглянути будинок. Просторий коридор, кімната та кухня обшиті вагонкою, душова обкладена плиткою. Дерев"яні сходи ведуть до мансарди. Стіни в ній також обшиті деревом.

— Нам відразу тут сподобалося, — каже Василь. — Усе продумано до дрібниць, — показує замасковані відкидні дверцята у підвал, комору, схованку для газового балона. — Попередні власники залишили нам меблі у кухні, насос, який качає воду з криниці в бак. Нагріває її міні-бойлер, вмонтований над умивальником у кухні.

У вітальні Василь закидає дрова у пічку, обкладену темним кахлем. Єдиний мінус будинку, каже, що немає газу. Топлять дровами. У коридорі поставили електричний конвектор.

Подружжя три роки винаймало квартиру у Львові. Думали купити в кредит однокімнатну квартиру. Знайшли таку на околиці міста — за $37 тис. 15 років мали б сплачувати банкові понад $400.

— Ми могли взяти кредит на 20 тисяч, — каже Василь. — Однак за такі гроші у Львові можна було купити хіба "кавалерку" – однокімнатну квартирку без коридору і вигод.

Квартири у селах поблизу Львова також виявилися недоступними. Сім"я подумувала купити землю і збудувати невеличкий особняк.

Якщо газу не проведуть — купимо електричний котел

— За 15 тисяч в селі Муроване продавалася непогана ділянка — 10 сотих, — веде далі. — Однак тоді нам довелося б одночасно сплачувати кредит в банку і будувати житло. Ще й винаймати квартиру. Вирішили, що й цей варіант — не для нас.

В агентстві нерухомості молодим людям порадили придбати дачу. Маклери розповіли, що останнім часом багато сімей так вирішують житлове питання.

Порадили шукати будинок, розташований близько села і дороги. Дачні кооперативи, запевнили, в перспективі можуть приєднати до населеного пункту.

— Ми об"їздили Львів довкола, — розповідають Старецькі. — Оглядали будиночки, прицінювалися. Найдорожчими були дачі в селі Оброшине Пустомитівського району — там є газ. Двоповерхову коробку пропонували за 24 тисячі доларів. Дешеві дачі в районі Рясне, біля фанерного заводу. Це майже в самому Львові — за триста метрів міська маршрутка ходить. Але дачі там якісь сумні — вулички вузенькі, темні, будиночки необжиті. Правда, дешеві — однокімнатна хатка, збудована в одну цеглу, коштувала п"ять тисяч доларів.

Подружжя натрапило на оголошення про продаж дачного будинку в селі Бартатів. Власники дачі розповіли, що жили там два роки поспіль. Запевнили, що проблем з транспортом не буде — взимку дороги від снігу розчищає трактор. Просили $19 тис.

— Договір купівлі-продажу оформили за два дні, — каже Василь. — Послуги нотаріуса обійшлися у 500 гривень. Важче було отримати кредит у банку, бо дачних ділянок під заставу не беруть.

Старецькі заставили будинок батьків, що у Мостиському районі на Львівщині. Кредит оформили на сім років під 11,3% річних.

— Перший місяць погасили 320 доларів, — продовжує Василь. — Усі наступні місяці платитимемо на два долари менше.

Сусіди по дачі втішили: сільська рада Бартатова хоче приєднати дачні кооперативи до села. Зараз збирають заяви від дачників. За рік-два житимуть не в дачному кооперативі, а в селі, переконане подружжя. Тоді зможуть відкрити номер будинку, зареєструватися. Сподіваються, що охочих там жити буде більше. Тоді й газ проведуть.

— З весни обладнаємо хату вигодами — каналізація тут уже проведена, — ділиться планами господар. — Пічку викинемо, зробимо парове опалення. Якщо газу не проведуть — купимо електричний котел. Прокладемо водогін, поставимо гідрофер. А за кілька років добудуємо на першому поверсі велику ванну кімнату, вітальню і дві дитячі на другому.

Старицькі мають однорічного сина Владислава. Місяць тому, коли переїжджали на дачу, відвезли його до батьків.

— Заберемо, коли вирішимо питання з опаленням, — кажуть. — Та й няню в селі знайти треба.

На роботу подружжя добирається своєю "ладою". Інколи — міжміськими автобусами. До вокзалу їдуть 20 хв. Міська маршрутка ще 15 хв. везе на роботу до центру Львова.

Квартири у Львові за місяць подорожчали на 15 відсотків

— Однокімнатна квартира у панельному будинку ще недавно коштувала 30 тисяч доларів, а тепер — на 5 тисяч дорожча, — каже директор львівського агентства нерухомості "Нерухомість-маркет" Тетяна Камінська, 39 років. — За малосімейки господарі  просять 32–33 тисячі доларів. Ціни ростуть шаленими темпами. За останній місяць квартири у Львові подорожчали на 15%. Продавці чекають подальшого росту цін і притримують житло. Зараз купити квартиру практично неможливо.
Тетяна Камінська каже, що багато молодих сімей, які працюють у Львові, шукають житло на околицях міста. Намагаються придбати кам"яниці не далі, ніж за 15 км від обласного центру. Сучасні одно- двоповерхові будинки коштують $100–200 тис.
— Люди все частіше шукають дачні будинки, придатні для життя, — продовжує директорка. — Для сімей, які не можуть дозволити собі квартири у Львові, це ідеальний варіант. У кооперативах біля Брюховичів ми продаємо дачні ділянки з невеличкими будиночками по 5–8 тисяч доларів. Люди купують їх і добудовують.
Недавно агентство за $75 тис. продало двоповерхову дачу на дві сім"ї біля м. Винники, одразу за Львовом. Будинок з паровим опаленням, котлом на дрова. За 50 м пролягає газова труба.

Зараз ви читаєте новину «Молода родина оселилася на дачі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі