середа, 15 квітня 2009 18:16

Дубенські перебралися з двокімнатки у велику квартиру в передмісті Львова

Автор: фото: Ольга БАРТИШ-КОЛОМАК
  Трикімнатна квартира Андрія Дубенського знаходиться в піддашку нової шестиповерхівки. Будинок не має ліфта
Трикімнатна квартира Андрія Дубенського знаходиться в піддашку нової шестиповерхівки. Будинок не має ліфта

Продавати свою двокімнатну квартиру подружжя зі Львова Оксана та Андрій Дубенські почали влітку 2008-го. Їхнє помешкання на 48 кв. м розміщувалося на житломасиві Сихів. Хотіли продати за 450 тис. грн.

— Для себе підшукали чотирикімнатну, бо в нас росте дитина, плануємо народити ще одну, — каже Оксана, 26 років. — Щоб розрахуватися, планували брати у банку кредит. Але квартира була не вельми: в панельному будинку, з дешевим ремонтом. На стінах шпалери, на підлозі ламінат середньої якості. Але за неї просили багато через те, що вона на четвертому поверсі, з вбудованими меблями.

Об"яви в газету Дубенські давали два місяці. Дзвінків було мало.

— Лише один чоловік усерйоз зацікавився нашою двокімнаткою, — веде далі Оксана. — Давав на 40 тисяч менше. Ми вже вирішили відмовитися від ідеї поміняти житло.

З осені 2008-го ціни на житло у Львові почали стрімко падати. У січні 2009-го до Дубенських подзвонив маклер. Запропонував знову виставити квартиру на продаж. Мовляв, слушний час. Щодня приводив на оглядини двох-трьох клієнтів. І за два тижні квартиру продали за 400 тисяч гривень.

— Якщо у гривнях рахувати, то ми нібито мало втратили. А в доларах сума вийшла наполовину менша, — додає жінка. — Ми й продавали навмання. Підходящих варіантів нової квартири ще не знайшли.

Спочатку гроші вирішили притримати до кінця весни. Зберігали їх в орендованій скриньці в банку. За місяць платили 40 грн. Ще 1000 грн там попросили покласти на депозит. Такі були умови оренди.

Якби поклали на депозит усю суму, то заробили б за місяць три тисячі гривень

— Якби поклали на депозит усю суму, то заробили б за місяць три тисячі гривень, — підраховує Оксана. — Але побоялися ризикувати. Батьки нагадували, що ми лишилися без даху над головою. Та й банки тепер вчасно гроші не віддають.

В агентстві нерухомості запропонували Дубенським 3-кімнатну квартиру в новому будинку. Його нещодавно здали в тому ж районі, Сихові. Ціна 440 тис. грн.

— Нам вона не сподобалася, — каже Андрій Дубенський, 28 років. — Будинок панельний, треба ремонт, а грошей не вистачить.

Інше помешкання показали у містечку Винники, що за 4 км від Львова. Там ціни вдвічі нижчі за обласний центр, запевняли ріелтори. Квартира в мансардному поверсі на 71 кв. м коштувала 320 тис. грн.

— Вона гарна, — радіє Оксана. — Простора, з індивідуальним опаленням. Багато вікон, високі стелі, по чотири з половиною метри. В одній кімнаті можна влаштувати два рівні. На верхньому зробимо робоче місце чи бібліотеку. Унизу — м"який куточок.

Кухня має 14 кв. м, а ванна — 6. За планом квартира — одне суцільне приміщення. Дубенські улаштують дитячу кімнату, спальню і вітальню. Є місце для каміна.

— Мінус лише, що квартира на шостому поверсі, а будинок без ліфта, — каже Андрій. — Зате він із добротної червоної цегли і вже зданий. До літа обіцяють підключити комунікації.

Оксана та Андрій планують після Великодня розпочати ремонт. Витратять на нього 80 тис. грн, заощаджених на покупці. Улітку сподіваються справити новосілля. Поки що живуть в орендованій квартирі.

— Ми раді, що проміняли "панельку" на новобудову. Площі більше на 23 "квадрати", маємо гроші на ремонт і уникнули боргів.

Житло дешевшатиме ще протягом року

"Нині 2-кімнатна квартира у Львові коштує 42 тисячі доларів, 1-кімнатна — 21. Тим, хто збирається купувати, раджу почекати рік. Ціна ще впаде", — прогнозує завідувач кафедри Львівської комерційної академії, професор Віктор Шевчук, 46 років.

З 2002 року квартири в Україні дорожчали. Переважно через те, що їх скуповували спекулянти. Тримали, щоб потім перепродати дорожче. За той же період ціни у Великій Британії зросли втричі, у Швеції — вдвічі. Зате в Німеччині впали на 15%, в Австрії — на 17%, роз"яснює Шевчук:

— Погляньмо, що було з цінами в нас. 2-кімнатна квартира на вулиці Науковій у Львові в 2002-му коштувала 10 тисяч доларів. У 2008 році — 91 тисячу. Нам розказували, що добробут українців зростає. А з ним — ціни на житло. То хіба в Австрії жебраки живуть?

Нині банки не видають житлових кредитів. Покупцям треба розраховувати лише на власні заощадження.

— Припустімо, хлопець має в банку 30 тисяч доларів, — каже Шевчук. — На хорошу квартиру їх не вистачить, хоч ціна і впала з 90 тисяч доларів до 40. Отже, житло стоятиме непродане. Якщо продавцеві треба гроші терміново, муситиме скинути ціну.

Юлія ЛІПІЧ

Зараз ви читаєте новину «Дубенські перебралися з двокімнатки у велику квартиру в передмісті Львова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі