середа, 27 березня 2013 00:45

"Документи завертають мало не кожному"

Із січня запровадили нові правила реєстрації купівлі-продажу та переоформлення житла, отриманого у спадок. Це мало спростити й прискорити оформлення, за словами урядовців. Замість обходити кілька установ, достатньо звернутися до нотаріуса.

— Насправді стало складніше, — розповідає 36-річний Олександр, житель київського житломасиву Оболонь.

У березні переоформлює на себе трикімнатну квартиру. Його батько і брат, які теж жили там, померли торік. 10 березня о 10.00 Олександр чекає черги у реєстраційній службі на просп. Повітрофлотському, 76г, у Києві.

— Я прийшов о дев'ятій ранку. За годину оформили трьох людей. Видно, доведеться до ночі чекати, — каже Олександр. — Документи завертають мало не кожному. То в прізвищі помилка, то номери квартир не сходяться.

У одноповерховій цегляній будівлі три зали. До кожного віконця черга із 70 осіб. Надворі чекають ще 20. Кілька гріються кавою. Її продають з автофургона-кавоварки, припаркованого перед установою. У залі лайка.

— Ви вже пропустили свою чергу. Записуйтесь заново, — чоловік у шкірянці та джинсах кричить на іншого, у чорному пальто. — Набридло весь час пропускати таких, як ви.

Із чоловіком у пальто сваряться ще двоє. Погрожують силоміць виставити надвір. Той здається, записується в чергу. Тепер він 67-й.

Олександр пішов до нотаріуса. Заплатив 600 грн.

— Мені дали список документів, які треба зібрати. За довідкою форми номер 3 треба в жек. Там прийомні дні у п'ятницю й середу. Вистояв чергу до бухгалтера та начальника жеку, щоб завірити документ. Поніс нотаріусу. А той каже, треба ще одну довідку з жеку — про померлих родичів, які жили у квартирі.

Десяток довідок та їх копій Олександр здав нотаріусу. Той переслав їх до Держреєстру. Але документи не прийняли, бо житло не значилося в новому електронному реєстрі.

— Нотаріус сказав, щоб я сам підвіз папери в установу. Так буде швидше. Мене внесуть у реєстр. Потім треба буде їхати у БТІ, щоб переоформити техпаспорт квартири на себе та перезатвердити план. Це зроблять за два тижні. Із цими документами знову піду до нотаріуса.

З початку березня Олександр побував у нотаріуса, в БТІ, жеку та Держреєстрі по два рази.

Нотаріуси тепер переоформлюють спадщину. Також виробляють дарчі, каже нотаріус Вадим Потопальський. Його контора розташована на столичному просп. Перемоги.

— Труднощі виникають через низьку грамотність власників житла та нотаріусів. Телефонує мені вчора клієнт. Каже, що вдруге випадає з черги. Працівники Держреєстру відмовлялися приймати документи, бо на ксерокопії паспорта не видно дати його народження. Коли прийшли вдруге, його донька забула взяти паспорт і код. Нотаріуси роблять помилки. Наприклад, Бєлкіна записали як Білкіна. У Держреєстрі заяву завертають. Якщо заяву заповнили синьою ручкою, теж не проходить. Треба тільки чорним чорнилом.

32 агентства нерухомості закрилися в Києві з початку року. Нині працюють 430 установ.

Зараз ви читаєте новину «"Документи завертають мало не кожному"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі