неділя, 05 березня 2006 19:28

Чи подешевшають нові квартири?

Автор: фото: Сергій ГРОМОВИЙ
  Під час зустрічей з інвесторами керівник ”Київміськбуду” Володимир Поляченко наголошує на надійній репутації компанії
Під час зустрічей з інвесторами керівник ”Київміськбуду” Володимир Поляченко наголошує на надійній репутації компанії

Киянка Ніна Дмитрук, 41 рік, разом із чоловіком Віталієм, 43 роки, вподобали трикімнатну квартиру в п"ятиповерхівці, що будується по вулиці Садовій на околиці Теремків. Метр коштує чотири тисячі гривень. "Коробку" вигнали, місцями вікна металопластикові поставили. Дмитруки вже подали оголошення про продаж своєї двокімнатної на Голосіївській площі, коли вибухнув скандал довкола "Еліта-Центру".

— Уперше ми звернулися до компанії-забудовника в листопаді 2005-го, — згадує Ніна. — Вільних квартир було багато. У лютому в цій конторі сказали: якщо вкласти гроші зараз, дадуть п"ять відсотків знижки. А трикімнатних було стільки ж, як півтора місяця тому! Значить, люди не поспішають купувати житло.

Родина вирішила відкласти купівлю й подивитися, як справа піде далі.

Багато хто боїться купувати нові квартири, особливо якщо їх споруджують невеликі компанії. Фахівці з нерухомості кажуть, що в лютому угод укладено значно менше.

Багато хто боїться купувати квартири, особливо якщо їх споруджують невеликі компанії

Будівельники в один голос запевняють, що шахрайство "Еліта-Центру" — явище поодиноке. Та правоохоронці виявили, що і компанії "УкрАзіаБуд", "Еталон-2В", "Адоніс", "Алес-буд" та кілька інших споруджували житло на Харківському масиві, Березняках і проспекті Науки за схожою непрозорою схемою. Забудовники по вулиці Княжий Затон, 9 приховали від покупців, що проект не погоджений і вони не мають дозволу на будівництво. Тому можуть втратити право будувати.

Але попит знизився не тільки через побоювання. У 2004–2005 роках люди купували житло, аби перепродати. Чутки про стрімке зниження цін восени 2005-го охолодили інтерес до новобудов.

Цього року, переконаний директор Центру нерухомості й оцінки "Мегокон-В" Володимир Винокур, 59 років, перекупники ще менше цікавитимуться новим житлом. Бо зараз вкладати гроші в банк майже так само вигідно, як і займатися перепродажем. Тому новобудови значно не подорожчають, але й обвал цін малоймовірний.

Олександр Андреєв, 45 років, власник компанії "Апартамент", також каже, що підстав для зниження вартості київського житла нема.

— На ціни значно впливають очікування, — веде далі Олександр Петрович. — Керівники великих будівельних компаній повторюють, що ціни на будматеріали зростають, пальне дорожчає, вільних ділянок обмаль — і покупці вірять, що житло не подешевшає.

Чи зможе родина Дмитруків безпечно і недорого купити нову квартиру?

Фахівці з нерухомості кажуть, що головне — перевірити, з ким маєш справу. Треба вкладати гроші в компанії, які приймають їх на спеціальні рахунки у банках і страхують ризики клієнтів. Усі документи, договори слід ретельно вивчити. Якщо інвестор не дуже знається на юридичних тонкощах, краще звернутися до ріелторської компанії чи адвокатури.

Ціни на новобудови навряд чи впадуть

Керівник холдингу "Київміськбуд" Володимир Поляченко, 67 років, покладається на здобутий авторитет. Його компанія понад десять років будує житло за кошти громадян. Головне — гроші приймає не "Київміськбуд", а банк "Аркада". Потім банк фінансує будівництво і контролює використання. Саме таку схему визначено законодавством.

А ціни на новобудови навряд чи впадуть. Союз спеціалістів з нерухомості міста Києва прогнозує нове підвищення цін на житло у квітні-травні.

Зараз ви читаєте новину «Чи подешевшають нові квартири?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі