пʼятниця, 19 жовтня 2007 17:01

Бєлови втратили понад 20 тисяч гривень у "Житловому альянсі"

У Полтаві п"ять сімей подали заяви до міліції на товариство "Житловий альянс". Компанія дає позики на житло.

Торік у липні 50-річний інженер-будівельник Костянтин Бєлов підписав договір із ТОВ "Житловий альянс" на 200 тис. грн позики. За умовами кредитної угоди, щомісяця справно платив внески — по 1452 грн. "Набігло" на 20 тис. 848 грн, але грошей так і не одержав.

Костянтин Борисович із 50-річною дружиною Людмилою мешкають у чотирикімнатній квартирі в місті Павлоград Дніпропетровської області. Вони вирішили переїхати до Полтави, де з родиною живе 26-річний син Олексій. Справою опікувалася мати Людмили Ніна Єліференко, 75 років. Із нею зустрічаємося біля її будинку в Полтаві.

— Ми з донькою обійшли кілька банків. Умови дуже невигідні, — розповідає Ніна Кузьмівна. — Якщо брати кредит у "Правекс-банку", то через 25 років уплатимо ще за одну квартиру. У компанії "Капітал" на вулиці Леніна перший внесок 14 тисяч гривень. У нас такої суми нема. У "Житловому альянсі" треба заплатити 7 тисяч 200 гривень. Я вирішила віддати те, що складала собі на смерть.

Договір підписували в полтавській філії "Житлового альянсу".

— Папери перечитували в офісі — додому його не дають, — зауважує жінка. — Зять не хотів підписувати, сумнівався, та ми вмовили. Місяць чекали, щоби нас прийняли в компанію. Отримали листа, що зараховані до групи. Там усіх членів ділять на якісь групи по 30 чоловік.

Із Бєловими працювала консультант Олена Ситник. Єліференко кілька разів цікавилися, як ідуть справи. Консультант пояснила, що на отримання кредиту слід чекати, бо керівництво вирішує, кому з групи дати гроші першому.

— Я спитала: "А чому ж маю платити, якщо ще не отримала позики?" — говорить Єліференко. — А вона мені: "Отримаєте, тільки платіть платежі". Грозилися, що як не сплатимо до 15 числа, то оштрафують.

Бєлови платили внески вісім місяців. Потім узяли відстрочку на півроку.

Ніна Кузьмівна двічі писала листа до київського офісу "Житлового альянсу", запитувала, коли зять отримає гроші.

— Мені відписали, що позику одержують ті, хто вніс 30 авансових платежів. Удруге відписали, що треба внести 90 разів. Консультанти радили взяти кредит у банку й усе сплатити. Але 90 платежів — це понад 130 тисяч гривень. Я за голову взялась і звернулася в міліцію, — веде далі жінка.


"Житловий альянс" має 30 представництв в Україні. Головний офіс розташований у Києві на вул. Пирогова, 26. У полтавському відділенні на вул. Леніна, 4 в офісі сидять дві консультантки. Представляюся клієнткою компанії, кажу, що хочу взяти кредит на двокімнатну квартиру.

— Позики даємо тільки в гривнях, — попереджає російською консультантка Олена. — Максимальна сума — 200 тисяч гривень. Якщо обираєте кредит на 15 років, сплачуватимете 2,04 відсотка. Щомісяця фіксований платіж — 1451 гривня 11 копійок. Від вас потрібен паспорт та ідентифікаційний код, одноразова комісія у сумі 7 тисяч 200 гривень на оформлення документів. Ми підписуємо з вами двосторонній договір. Документи йдуть у Київ. Потім ви отримуєте листа-повідомлення, гроші перераховують на ваш рахунок. Їхній розподіл відбувається наприкінці кожного місяця. Ви можете відразу вносити будь-яку суму — вона вважається погашенням. Кредит вам дадуть по-любому.

Директор "Житлового альянсу" Олег Гулько з "ГПУ" розмовляти відмовився. На телефонні дзвінки в його офісі відповідають менеджери та секретарі.

— Олег Акимович з вами не розмовлятиме, — запевняє секретарка Наталя. — У нас такі правила. Тому пишіть листа. Він із вами не зустрінеться, бо в нього багато справ, і я не знаю, коли він повернеться. Із вами говоритиме менеджер із роботи з клієнтами. Директорові ніколи цим займатися.

Восьмим пунктом у договорі з "Житловим альянсом" виписані умови розірвання угоди. Компанія обіцяє повернути вкладникові різні суми — відповідно до терміну дії договору. За пунктом 8.4, Бєловим мали б повернути всі сплачені платежі (1111 грн 11 коп.) залишивши собі за послуги 340 грн. Перший внесок, 7200 грн, залишиться на рахунку товариства теж.

— Але не було ще жодного повернення грошей, — зауважує начальник центру зв"язків із громадськістю обласної міліції Юрій Сулаєв. — В угодах усе юридично підкріплено. Помітно, що над ними попрацювали фахові юристи. Заявникам відмовили навіть у порушенні кримінальних справ проти фірми. Через те що люди власноруч ставили підписи, склад злочину відсутній.

Зараз ви читаєте новину «Бєлови втратили понад 20 тисяч гривень у "Житловому альянсі" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі