пʼятниця, 13 червня 2008 18:42

Банки відмовляються давати кредити на житло

Після кількох постанов Нацбанку про скорочення терміну іпотечного кредитування деякі банки відмовилися надавати кредити на житло. Інші — підвищили відсотки. Тепер позики видають не на 30 років, а щонайбільше на 15 під 20–22% річних у гривнях та 15% — у доларах. Так стверджує Олексій Пилипець, виконавчий директор Української національної іпотечної асоціації:

— Три роки тому можна було купити 3-кімнатну квартиру у кредит за 50 тисяч доларів. А зараз гроші на таке помешкання під 20 відсотків бере тільки дурень.

Він пояснює: раніше щомісяця людина сплачувала, скажімо, $500. Позичальники намагалися погасити кредит швидше — за 6–8 років, щоб віддавати менше грошей за відсотками. Нині іпотечне кредитування обходиться дорожче. Суму розбивають не на 30, а на 15 років, тому щомісячний внесок став значно більшим.

— Деякі банки вже відмовилися від іпотеки, — веде далі Пилипець. — А надалі кредити видаватимуть тільки банки-лідери — "Укрсиббанк", "Райффайзен банк Аваль", "Укрсоцбанк", "ОТР-банк".

Попит на житлові позики не зменшується.

— Людина, якій відмовляє банк, звертається до брокерів, — пояснює заступник директора Іпотечного супермаркету "Т.О.Ч.К.А" Олександр Чайка. — А ті співпрацюють із деякими банками й усе одно приводять клієнта по кредит.

За словами Пилипця, якщо люди не братимуть позик на житло, то будкомпанії будуть менше будувати. Із цим погоджується гендиректор компанії "ТММ" Микола Толмачов:

— Торік ми побудували 1,2 мільйона квадратних метрів житла. Цьогоріч буде не більше мільйона. Тому нове житло не дешевшатиме. Будівельні матеріали дорожчають, зарплата в будівельників росте. За рахунок чого цінам знижуватися?

Він припускає: подешевшати можуть хіба що квартири в будинках, зведених до 1995 року.

Зараз ви читаєте новину «Банки відмовляються давати кредити на житло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі